Forum s korisnicima ATS i ASM usluga

Vladimir Bračević
12. lipnja 2019.
Vladimir Bračević

U okviru redovitih konzultacija s korisnicima Hrvatska kontrola zračne plovidbe (HKZP) danas je organizirala forum o operativnim uslugama u zračnom prometu (ATS) i upravljanju zračnim prostorom (ASM) u prostorijama Fakulteta prometnih znanosti na Znanstveno-učilišnom kampusu Borongaj. 

Na forumu su sudjelovali predstavnici zrakoplovnih saveza, aeroklubova, jedriličara, operatora bespilotnih sustava, Hrvatske udruge bespilotnih sustava, Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, Fakulteta prometnih znanosti, Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Hrvatske gorske službe spašavanja, Hrvatske vatrogasne zajednice, VFR piloti i drugi.  

Nakon pozdrava prof. dr. sc. Dorisa Novaka, predstojnika Zavoda za aeronautiku, u ime domaćina skupa sudionike je u ime organizatora pozdravio Vladimir Bračević, izvršni direktor oblasne kontrole zračnog prometa, osvrnuvši se na brojne aktivnosti provedene od posljednjeg foruma održanog prije dvije godine. 

Implementiran je projekt uspostave fleksibilnih struktura (PUFS) koji je omogućio jednostavniju i bržu rezervaciju zračnog prostora, rekao je Bračević pojasnivši da je PUFS dio fleksibilne uporabe zračnog prostora, tj. proces koji prati promjene iz regulative EU-a iz područja zračnog prostora. Dodao je da je najviše tijelo Nacionalno povjerenstvo za upravljanje zračnim prostorom koje prati primjenu FUA-a u RH te obavlja godišnje analize uporabe zračnog prostora i korisničkih zahtjeva.   

Obavljena je promjena lateralnih granica terminala Pula i Zadar, čime se prostor terminala Zagreb lateralno spojio s njima, izmijenjena je VFR ruta Lučko – Zagreb, a u pripremi je izmjena postupaka i zone padobranskih skokova, naveo je Bračević. Također, u pripremi je i unapređenje usluge u zračnom prostoru terminala Osijek instaliranjem ILS uređaja za USS 11, čime će se zaokružiti dugogodišnji projekt uvođenja radarskog servisa u cijeli hrvatski donji zračni prostor. Uz to, novi VOR/DME uređaj na Lošinju povećava raspoloživost navigacijske opreme i instrumentalnih procedura na lošinjskom aerodromu. 

Najavio je da je 2020. planirano puštanje u operativni rad radara Konavle, čime će se podići kvaliteta i sigurnost radarskog pokrivanja terminala Dubrovnik. Uveden je PBN postupak za zračne luke Zagreb i Osijek, dok su ostale u planu za kraj 2019., odnosno početak 2020., kazao je.  

U suradnji s drugim subjektima nadležnima za organizaciju zračnog prostora HKZP radi na prijedlozima reorganizacije zračnog prostora RH, a iz područja ASM-a kontinuirano razvijamo svoj mrežni alat AMC Portal koji je od ove godine dostupan i putem mobilne aplikacije, rekao je Bračević najavivši plan digitalizacije cjelokupne komunikacije s korisnicima struktura u zračnom prostoru.

Prema njegovim je riječima AMC Portal omogućio obavještavanje korisnika dronova u stvarnom vremenu prilikom obavljanja aktivnosti i prikaz relevantnih informacija na zajedničkoj platformi, čime HKZP želi povećati svijest korisnika dronova i pružiti relevantne informacije VFR prometu koji će ih moći dobiti izravno kroz AMC Portal ili od FIC-a.

Aktivno pratimo i sudjelujemo u razvoju regulative za bespilotne sustave kako bismo na siguran način omogućili širu primjenu tih sustava i njihovu integraciju u zračni promet, što nam je najveći izazov, zaključio je izvršni direktor oblasne kontrole zračnog prometa.

Prezentacije: