Forum generalne avijacije

29. listopada 2013.

U HKZP-u je 29.10.2013. održan 2. forum generalne avijacije, u okviru redovitih konzultacija s korisnicima usluga HKZP-a, s temama iz područja pružanja operativnih usluga u zračnom prometu (ATS) te organizacije i uporabe zračnog prostora. Na forumu su, između ostalih, sudjelovali zrakoplovni stručnjaci iz Hrvatskog zrakoplovnog saveza, Udruge generalne avijacije, Zagrebačkog zrakoplovnog saveza, Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, Fakulteta prometnih znanosti, Ministarstva obrane, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane te Hrvatske kontrole zračne plovidbe. Direktor HKZP-a Dragan Bilać pozdravio je sve prisutne i izrazio zadovoljstvo zbog održavanja foruma.

Direktor sektora upravljanja zračnim prometom Milivoj Sever Cuglin održao je uvodno izlaganje i izvijestio sudionike o statusu projekta reorganizacije zračnog prostora FIR-a Zagreb i obvezama koje proistječu iz uredbe EU 923/2012, nakon čega su uslijedile prezentacije i diskusija. 

Predstavnici zrakoplovne zajednice izrazili su želju za većim uvažavanjem interesa generalne avijacije u upravljanju zračnim prostorom i pružanju ATS usluga. Također su istaknuli važnost uključivanja predstavnika komercijalne i sportske avijacije u rad državnih povjerenstava i radnih skupina koja se bave tim pitanjima, a posebno u rad Nacionalnog povjerenstva za upravljanje zračnim prostorom.

Prezentacija_Fleksibilna_uporaba_zracnog_prostora

Prezentacija_Prometna_ogranicenja_u_kontroliranim_zonama

Prezentacija_Hrvatskog_zrakoplovnog_saveza

Prezentacija_Posebno_koristenje_kontroliranog_zracnog_prostora 
   
Prezentacija_Utjecaj_zone_sportskih_aktivnosti_na_zrakoplovne_postupke-Primjer_Istra_zona_2

Prezentacija_Utjecaj_zone_sportskih_aktivnosti_na_okolis