HKZP na konferenciji EENA 2019

12. travnja 2019.

Hrvatska kontrola zračne plovidbe (HKZP) predstavila je mogućnosti AMC Portala na zajedničkom štandu s tvrtkom DJI i M SAN Grupom na konferenciji Europskog udruženja broja za hitne službe (European Emergency Number Association – EENA) koja se održala u Dubrovniku od 10. do 13. travnja 2019. 

Dan uoči konferencije održana je specijalizirana radionica u organizaciji najvećeg svjetskog proizvođača sustava bespilotnih zrakoplova (RPAS/UAS – dronova) na temu Uporaba dronova za potrebe žurnih službi (policije, hitne pomoći, vatrogasaca, traganja i spašavanja i drugih) na kojoj su govorili stručnjaci iz različitih područja primjene dronova: Romeo Durscher (DJI), Alfonso Zamarro (EENA), Filip Biočić (HGSS), Goran Bajči (M SAN Grupa) i Ranko Vuica (HKZP).

Predstavnik jednog od najvećih svjetskih proizvođača dronova, tvrtke DJI, pokazao je posljednja dostignuća u području razvoja specijaliziranih dronova za žurne službe. Posebno je istaknuta prednost njihove primjene pri spašavanju ljudskih života zbog mogućnosti dolaska na mjesto nesreće na najbrži način, ali i ulaska u prostore i njihov pregled prije dolaska stvarnih spasitelja (ruševine, teško dostupni i opasni prostori).

Na radionici se raspravljalo i o potrebi sigurne integracije dronova u zračni prostor te je kao jedno od najnaprednijih rješenja predstavljen AMC Portal kao alat koji svojim funkcionalnostima integrira i uporabu dronova za potrebe žurnih službi, gdje je brzina reakcije od presudne važnosti za spašavanje ljudskih života. Iskustva iz svakodnevne uporabe AMC Portala i zadovoljstvo njegovom upotrebom prenio je u svom izlaganju nazočnima i Filip Biočić iz HGSS-a koji je istaknuo jako dobru suradnju s HKZP-om.

Na EENA-inoj konferenciji sudjelovalo je više od 750 stručnjaka iz područja žurnih službi iz 55 zemalja kako bi međusobno razmijenili iskustva i vidjeli posljednja dostignuća tehnologija koje poboljšavaju sigurnost ljudi i primjenjuju se za potragu i spašavanje.

Održano je više plenarnih sjednica i radionica, a na jednoj je sudjelovao i HKZP na temu sustava bespilotnih zrakoplova, a održane su prezentacije o razvoju područja uporabe dronova za potrebe žurnih službi i potrebe njihove integracije s drugim službama, međusobne razmjene informacija i koordinacije. Filip Biočić iz HGSS-a okupljenima je prenio iskustva iz uporabe dronova za potrebe traganja i spašavanja u Republici Hrvatskoj te je još jednom istaknuo zadovoljstvo načinom provedbe takvih aktivnosti u suradnji s HKZP-om, napominjući da je sigurnost uporabe novih tehnologija prioritet pri njihovom korištenju. 

Na razgovorima tijekom panela Ranko Vuica iz HKZP-a pozdravio je uvođenje novih tehnologija i prednost njihove uporabe pri zaštiti i spašavanju, ali je istaknuo i potrebu bolje pripreme njihovog uvođenja i komunikacije na svim razinama, od regulatora i pružatelja usluga u zračnoj plovidbi do samih proizvođača novih tehnologija i sustava, te njihovo bolje razumijevanje kompleksnosti uporabe zračnog prostora i potrebe za edukacijom novih korisnika zračnog prostora o načinu njegove sigurne uporabe. 

Romeo Durscher i Alfonso Zamarro zaključili su da je način na koji je UTM integriran u zračni prostor u Republici Hrvatskoj jedinstven u svijetu po načinu, brzini provedbe i sigurnosti integracije te otvara novi put za integraciju dronova na siguran način u zračni prostor. Nakon sudjelovanja na konferenciji dogovoreni su daljnji razgovori između HKZP-a, EENA-e i DJI-a po tom pitanju.