Zastupnicima RH u Europskom parlamentu predstavljene aktivnosti HKZP-a

24. veljače 2015.

Direktor Dragan Bilać predstavio je večeras međunarodne aktivnosti HKZP-a hrvatskim zastupnicima u Europskom parlamentu i njihovim asistentima u prostorijama Predstavništva Hrvatske gospodarske komore u Bruxellesu.

HKZP je državna tvrtka, no pruža usluge na otvorenom tržištu, te je krajem godine kao dio COOPANS organizacije ušla u upravljački konzorcij za primjenu SESAR-a (SDM – SESAR Deployment Manager), pa će u narednom razdoblju biti aktivan sudionik u razvoju europskih sustava za upravljanje zračnim prometom (ATM sustav), kazao je direktor HKZP-a. 

Zastupnike u EP-u upoznao je sa sastavom SDM-a u kojem su najveći zračni prijevoznici, operatori zračnih luka i pružatelji usluga u zračnoj plovidbi koji će dobiti oko tri milijarde eura iz europskih fondova za razvoj i implementaciju zajedničkih projekata, te modernizaciju ATM sustava. 

Također, zastupnike je upoznao i s vrstama usluga koje HKZP pruža, specifičnim načinom financiranja kompanije čiji su najveći korisnici zrakoplovni prijevoznici, te glavnim ATM sustavom koji se temelji na najnovijoj verziji „COOPANS softvera“ kojeg je HKZP uveo prije godinu dana. Zastupnike su zanimale posebnosti zanimanja kontrolora zračnog prometa te daljnji razvoj zračnog prometa u Europi. 

Prezentaciji su nazočili Dan Simonić, pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture nadležan za zračni promet, Mato Škrabalo, veleposlanik u Stalnom predstavništvu RH pri EU, Hrvoje Filipović, voditelj Samostalne službe za vojni zračni promet u MORH-u i Dragica Martinović, direktorica Predstavništva HGK u Bruxellesu.