Aktivacija COOPANS B2.5 softvera

5. veljače 2015.

Tijekom noći s 4. na 5. veljače 2015. izvršena je nadogradnja CroATMS_C softvera na verziju B2.5, čime je Hrvatska kontrola zračne plovidbe postala još jedna članica COOPANS-a koja je prešla na novu verziju softvera.

Istovremeno su tijekom noći provedeni radovi na izmjenama u radarskom distribucijskom sustavu koji postaje dio RDD (Radar Data Distribution) sustava i spada u odgovornost održavanja HKZP-a. Provedene izmjene, između ostalog, omogućavaju i prihvat radarskih podataka koji se distribuiraju putem IP mreža, što će dodatno olakšati prijem i distribuciju radarskih podataka u nadolazećim godinama.

Treću novost predstavlja izmjena kategorije radarskih podataka koji se dobivaju s vojnih radara, gdje je ASTERIX cat001 zamijenjena s kategorijom cat048, čime je omogućen prijenos Mode S podataka dobivenih s vojnih radara.

Nadogradnjom na B2.5 verziju CroATMS_C softvera stvoreni su preduvjeti za integraciju senzora za emitiranje poruka sustava automatskog zavisnog nadzora ADS-B (Automatic Dependent Surveillance – Broadcast) i određivanje pozicije WAM (Wide Area Multilateration).