Održana simulacijska vježba “Pad zrakoplova 2015”

4. veljače 2015.

Simulacijska vježba zaštite i spašavanja “Pad zrakoplova 2015”, u kojoj su sudjelovali i predstavnici HKZP-a, održana je danas na Učilištu vatrogastva, zaštite i spašavanja.

Vježbu je organizirala Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS) na temu potrage i spašavanja u slučaju pada zrakoplova s velikim brojem unesrećenih. Uvodnim scenarijem vježbe predviđeno je da HKZP primijeti kako je zrakoplov hrvatske aviokompanije “Sarex” na liniji Bruxelles-Zagreb nestao s radara, a zrakoplov u blizini javlja da je sjeverno od odmorišta Plitvice na zagrebačkoj obilaznici primijetio zrakoplov u obližnjem jezeru sa zapaljenim repom.

Nakon što je DUZS zaprimio obavijest od HKZP-a, kreće faza odgovora – organizacija, vođenje i koordinacija aktivnosti potrage i spašavanja zrakoplova i unesrećenih.

Cilj vježbe bio je unaprijediti informiranost i razumijevanje sudionika sustava potrage i spašavanja o kompleksnosti događaja, kao što je velika zrakoplovna nesreća, te provjeriti spremnost i mogućnosti njihove zajedničke i koordinirane reakcije. 

Neke od zadaća vježbe bile su potencirati i omogućiti otvorenu raspravu o mogućim rješenjima za situaciju prezentiranu u scenariju, zatim identificirati izazove, predložiti rješenja i preporučiti djelovanje koje bi moglo unaprijediti mjere spremnosti i odgovor na incident, kao i unaprijediti postupanje sudionika u segmentu obavješćivanja javnosti i medija u slučaju velike zrakoplovne nesreće.

Zaključeno je da bi najbolje rješenje bilo osnivanje zajedničkog kriznog stožera kao nacionalnog koordinacijskog centra sa sjedištem u DUZS-u, u kojem bi bili predstavnici svih institucija.

Vježbi su prisustvovali predstavnici ministarstava pomorstva, prometa i infrastrukture, unutarnjih poslova, zdravlja, vanjskih i europskih poslova, Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost, Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu, Crvenog križa, Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije, Međunarodne zračne luke Zagreb, a predstavnici HKZP-a su bili Marinko Keser, Čedomil Švarc i Marina Halužan.