Uspješna nadogradnja COOPANS ATM sustava

8. lipnja 2015.

COOPANS partneri sa zadovoljstvom potvrđuju još jednu uspješnu nadogradnju zajedničkog sustava za upravljanje zračnim prometom, koja je provedena u roku od samo 14 dana u svim centrima oblasne kontrole (COK) kod pet partnera pružatelja usluga u zračnoj plovidbi (Austro Control, Croatia Control, Irish Aviation Authority, LFV i Naviair).

Morten Dambaek, direktor Naviaira i predsjedavajući  Vijeća direktora COOPANS-a, rekao je: „Od 2014. svi pružatelji usluga udruženi u COOPANS koriste harmonizirani sustav za upravljanje zračnim prometom. Taj pothvat je prvi u zrakoplovnoj industriji u svijetu, a naš partnerski pristup pokazao je vrijednost u suradnji pružatelja usluga s proizvođačem sustava. Koristimo vrlo pouzdan i učinkovit ATM sustav i sada smo u mogućnosti neometano razvijati programske nadogradnje u svim našim centrima u iznimno kratkom razdoblju i bez ikakvog utjecaja na operacije. Naša najnovija nadogradnja uspješno je provedena u svih 7 centara, kod 5 pružatelja usluga, u samo dva tjedna.”

Ova nadogradnja (Build 2.6.1) uključivala je poboljšanja u podatkovnim vezama između kontrolora i pilota (CPDLC), koju već koriste IAA, Austro Control, LFV i Naviair, a provedena je prema sljedećem rasporedu:

  • Zagreb 14.-15. svibnja 2015.
  • Copenhagen 20.-21. svibnja 2015.
  • Beč  20.-21. svibnja 2015.
  • Malmö  22.-23. svibnja 2015.
  • Stockholm  22.-23. svibnja 2015.
  • Shannon  26. svibnja 2015.
  • Dublin  28. svibnja 2015.

COOPANS će pustiti u upotrebu novu nadogradnju (Build 2.6.2) do kraja 2015., a uključivat će poboljšanja u multisektorskoj koordinaciji.

COOPANS je vodeći primjer industrijskog partnerstva u Europi i suradnje između više pružatelja usluga. četiri od pet partnera koriste CPDLC funkciju, a svi koriste veliki broj naprednih funkcija u upravljanju zračnim prometom, kao što su: srednjoročni prikaz konfliktnog prometa (MTCD) i sigurnosne mreže (STCA), koje su sastavni dio COOPANS sustava. Osim toga, svi partneri imaju istu platformu za integraciju i zajednički planiraju validaciju. 

Sustav udovoljava svim operativnim potrebama pružatelja usluga, uključujući i znatno veću sposobnost i mogućnost prihvata povećanog prometa bez ikakvih kašnjenja. Kontrolori rade na vrlo stabilnom temelju, s COOPANS sustavom koji dosljedno dobro funkcionira, te omogućuje i povećanje sigurnosti i zaštite okoliša; primjerice, primjenom navigacije prema letnim performansama zrakoplova koja omogućuje preciznije utvrđivanje odlaznih i dolaznih ruta.

O COOPANS-u:
COOPANS je međunarodno partnerstvo pružatelja usluga u zračnoj plovidbi iz Austrije (Austro Control), Hrvatske (Croatia Control), Danske (Navair), Irske (Irish Aviation Authority) i Švedske (LFV). Thales je odabrani proizvođač (industrijski partner) za COOPANS.

COOPANS partneri koriste sigurni i učinkoviti sustav upravljanja zračnim prometom svjetske klase. COOPANS je usvojio zajednički pristup upravljanju, prema kojem pet pružatelja djeluju kao jedna organizacija zajedno s Thalesom, s težištem na zajedničkom uspjehu.

Harmonizacija funkcija i zajednička ulaganja omogućuju primjenu naprednog i jedinstvenog sustava kontrole zračnog prometa. COOPANS je strukturirao razvoj i primjenu zajedničkih aktivnosti kao što su: zajednička specifikacija, operativna dokumentacija, validacija, nastavni materijali i generički primjeri upravljanja sigurnošću.