Zajednička europska zrakoplovna vremenska prognoza

19. lipnja 2020.

Prognostičari Hrvatske kontrole zračne plovidbe od 1. lipnja 2020. sudjeluju u izradi europskog prekograničnog vremenskog produkta za Eurocontrolovog Upravitelja mreže.

Zajedno s drugih 11 europskih pružatelja usluga zrakoplovne meteorologije produkt izrađuje svatko za svoje područje nadležnosti i u koordinaciji sa susjedima osigurava usklađenu i neprekinutu meteorološku informaciju. S obzirom na sudjelovanje većeg broja pružatelja usluga, prognoza od ove godine uključuje najprometnije rute u Europi.

Suradnja se odvija u okviru EUMETNET-a, udruženja europskih meteoroloških službi, kojem se Eurocontrol obratio kako bi dobio jedinstvenu informaciju o vremenu od certificiranih pružatelja meteoroloških usluga.

Izdavanje tog meteorološkog produkta prati i procedura Upravitelja mreže koji želi zajedno s pružateljima usluga u zračnoj plovidbi povećati svijest o značajnom razvoju grmljavinskih oluja koje mogu poremetiti zračni promet u europskoj mreži. Prognozu koristi i pozicija za upravljanje protokom prometa FMP Zagreb, a njezin je fokus na upravljanju protokom prometa u idućih 12 do 36 sati.