Uvedena podatkovna komunikacija između kontrolora i pilota

30. ožujka 2017.

U noći s 29. na 30. ožujka 2017. u Centru oblasne kontrole zračnog prometa Zagreb uspješno je puštena u rad usluga podatkovne komunikacije između kontrolora i pilota (Controller-Pilot Data Link Communications – CPDLC).
 
Ova usluga omogućuje razmjenu standardiziranih tekstualnih poruka putem izravne podatkovne veze između sustava kontrole zračnog prometa i zrakoplova, što omogućuje kontrolorima i pilotima razmjenu operativnih instrukcija, odobrenja i zahtjeva bez potrebe za uobičajenom govornom komunikacijom putem radijske frekvencije.
 
Time se znatno smanjuje radno opterećenje i na sektorima KZP-a i u pilotskoj kabini, rasterećuju se operativne radijske frekvencije zbog manje potrebe za govornom komunikacijom, te su stoga i manje mogućnosti nesporazuma kroz tekstualnu komunikaciju u usporedbi s govornom, čime se povećava sigurnost zračnog prometa.
 
Implementacija usluge CPDLC provedena je sukladno EU regulativi i dovršena je prije definiranog roka od 5. veljače 2018. Ovom tranzicijom HKZP se pridružio partnerima u Udruženju COOPANS koji operativno već koriste ovu uslugu, ali i drugim velikim pružateljima usluga u zračnoj plovidbi kao što su Maastricht UAC i njemački DFS.