Drugi DRONEfest

30. ožujka 2017.
Druga poslovna konferencija o bespilotnim letjelicama – DRONEfest okupila je danas više od 300 sudionika i desetak distributera i proizvođača dronova, koji se sve više primjenjuju u poslovanju, posebno u poljoprivredi.
 
Najvažnije je da dronovi i njihova primjena budu pod kontrolom te da se svi koji u tome sudjeluju odgovorno ponašanju pridržavajući se zakona, istaknuo je Dragan Bilać, direktor Hrvatske kontrole zračne plovidbe (HKZP) koja je jedan od sponzora dvodnevne konferencije, dok je organizator IN2 grupa i tvrtka Eventa1.
 
U Hrvatskoj, ali i šire, u fazi smo u kojoj korisnici testiraju razne faze i scenarije koji pokazuju prednosti bespilotnih letjelica. Uz softverska rješenja zadnjih godinu dana u Hrvatskoj se pojavilo dosta proizvođača dronova koji se žele probiti na globalno tržište, za razliku od prije kada su se dronovi većinom uvozili", kazao je Tihomir Šašić iz IN2.
 
O regulativi koja se već neko vrijeme očekuje na razini EU-a, a koja će definirati uvjete primjene i tržište dronova u EU-u, na konferenciji je govorio zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec ističući da je Europska komisija prepoznala važnost i potencijal tržišta dronova.
 
"Komisija je postavila ambiciozni plan da do 2019. prostor EU-a do visine od 150 metara postane operativan za dronove i da sadašnja segmentirana regulativa po zemljama članicama postane jedinstvena za EU, jer se jedino tako može osigurati jedinstveno tržište EU-a koje će pridonijeti puno jeftinijem razvoju tehnologije i uspješnijem razvoju usluga temljenih na dronovima", rekao je Škrlec.
 
Smatra da je upravo tu niša koju bi Hrvatska trebala iskoristiti zbog snage svoje IT industrije, startupova i poduzetništva, jer time može biti konkurentna na cijelom tržištu EU-a. Iznio je predviđanja po kojima bi EU 2020. imala 25 postotni udjel u ukupnom tržištu dronova, što najbolje pokazuje koliko je to važno tržište na kojem i Hrvatska može tražiti priliku.
 
Osim predstavljanja na vlastitom štandu, HKZP sudjeluje i na nekoliko događanja. Davor Crnogorac iz HKZP-a predstavio je AMC portal koji će uskoro omogućiti korisnicima uvid u rezervacije zračnog prostora u realnom vremenu i uspostavu modularnih fleksibilnih struktura u donjem zračnom prostoru RH.  
 
Osim predavačke zone u kojoj će se održati 30-ak predavanja stručnjaka i predstavljanja modela dronova i softverskih rješenja za njihovu primjenu iz osam zemalja, tu je i fly zona u kojoj se uživo može vidjeti kako dronovi lete. Broj registriranih operatora dronova u Hrvatskoj u godinu je dana, unatoč nedovoljno definiranoj zakonskoj regulativi, porastao na 340.