Održana simulacijska vježba „NEBO 17“

24. ožujka 2017.
U prostorima simulatora Hrvatske kontrole zračne plovidbe (HKZP) danas je provedena zajednička simulacijska vježba Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane i HKZP-a pod nazivom „NEBO 17“. Radi se o prvoj takvoj vježbi kojoj je cilj uvježbavanje postupaka koordinacije izvođenja vojnih letova u svrhu zaštite suvereniteta zračnog prostora Republike Hrvatske.
 
Scenarijem vježbe simulirane su realno moguće situacije u zračnom prostoru, poput izostanka komunikacije s civilnim zrakoplovom, upada stranog zrakoplova u hrvatski zračni prostor te  kvara na vojnom zrakoplovu.
 
Koordinacijom HKZP-a i HRZ-a i PZO-a, koja je temeljena na jasno definiranim procedurama, uvježbavani su postupci neutralizacije opasnosti i nastanka potencijalne štete za građane RH i ostale korisnike zračnog prostora u simuliranim situacijama.
 
HKZP je osigurao praćenje vježbe kojoj su, kao promatrači bili nazočni predstavnici Ministarstva obrane i Glavnog stožera OS RH, Hrvatskog vojnog učilišta, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo.
 
Po završetku vježbe zapovjednik HRZ-a i PZO-a brigadni general Miroslav Kovač te direktor HKZP-a Dragan Bilać izrazili su iznimno zadovoljstvo postignutim rezultatima te uvježbanošću civilnih i vojnih timova u rješavanju simuliranih scenarija.