Sustav za nadzor i vođenje prometa na zagrebačkoj zračnoj luci

16. ožujka 2017.

Hrvatska kontrola zračne plovidbe (HKZP) odabrala je tvrtku Saab za implementaciju sustava za nadzor prometa i vođenje zrakoplova na manevarskim površinama  (Advanced – Surface Movement Guidance & Control System – A-SMGCS) na zagrebačkoj zračnoj luci.
 
Ugovor s tvrtkom Saab predstavlja važan dio projekta implementacije sustava A-SMGCS ukupne vrijednosti 4,4 milijuna eura, od čega je za 85% troškova odobreno sufinanciranje iz Instrumenta za povezivanje Europe (CEF fond).
 
„Implementacija sustava A-SMGCS rezultat je naše strategije kontinuiranog razvoja i predanosti implementaciji vrhunskih ATM tehnoloških rješenja, u skladu s ciljevima Jedinstvenog europskog neba. Ponosni smo na to što je važnost projekta potvrdila i Europska komisija budući da je projekt sufinanciran sredstvima CEF-a“, istaknuo je Dragan Bilać, direktor HKZP-a.  
 
Osim Saabove isporuke i instalacije opreme, projekt obuhvaća pripremu infrastrukture, izradu novog operativnog koncepta za kontrolni toranj Zagreb, obuku kontrolora zračnog prometa i tehničkog osoblja te ostale aktivnosti koje je potrebno provesti prije puštanja sustava u rad koje se, prema projektnom planu, očekuje do sredine 2018.
 
Saab će isporučiti potpuno integrirano A-SMGCS rješenje, uključujući hardver, softver i usluge inženjeringa. Sustav će osigurati nadzor prometa korištenjem ukupno 14 multilateracijskih senzora najnovije generacije te primarnog radara SR-3.
 
Saabov sustav A-SMGCS spojit će podatke o nadzoru iz multilateracijskih senzora i SR-3 radara kako bi detektirao i identificirao sve zrakoplove na manevarskim površinama zračne luke. Podaci o nadzoru bit će integrirani sa Saabovim algoritmima za otkrivanje potencijalno opasnih kolizija u prometu i funkcijom alarma kako bi se kontrolorima zračnog prometa pružila vizualna i zvučna upozorenja o potencijalnim upadima na uzletno-sletnu stazu.
 
„Saabova rješenja u Zračnoj luci Zagreb poboljšat će preglednost, sigurnost piste i kapacitet te će pridonijeti projektu modernizacije. Predani smo dugoročnoj suradnji s HKZP-om kako danas, tako i u budućnosti“, rekao je Mike Gerry, voditelj poslovne jedinice Upravljanja zračnim prometom u sklopu Saabovog poslovnog odjela Nadzor.
 
Nabava i implementacija A-SMGCS sustava u skladu je s ciljevima HKZP-a koji se odnose na modernizaciju sustava upravljanja zračnim prometom na najvećem i najprometnijem aerodromu u Hrvatskoj.