Hrvatska kontrola zračne plovidbe dobitnik nagrade Europske komisije

8. ožujka 2017.

Hrvatska kontrola zračne plovidbe (HKZP) dobila je jučer popodne nagradu Jedinstveno europsko nebo 2017 za multinacionalni projekt „Zračni prostor slobodnih ruta na jugoistočnoj osi“ (South-East Axis Free Route Airspace – SEAFRA). Partnerima u projektu, a to su HKZP, BHANSA i SMATSA, ovo priznanje je dodijelila Europska komisija te je nagrađeno ukupno 5 projekata između 36 prijava iz 35 zemalja.
 
„Ova nagrada je veliko priznanje za projekt koji smo implementirali s našim partnerima iz susjednih država – SMATSA-om i BHANSA-om, a kojim je po prvi puta u Europi uveden zračni prostor slobodnih ruta na području čak četiri države, u ovom slučaju Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore. Osim iznimne uštede goriva zrakoplovnim prijevoznicima, omogućili smo i značajno smanjenje emisija štetnih plinova CO2 i NOx“, istaknuo je Dragan Bilać, direktor HKZP-a, prilikom preuzimanja nagrade na Svjetskom kongresu industrije upravljanja zračnim prometom (World Air Traffic Management Congress) u Madridu.
 
Implementacijom ovog projekta od 8. prosinca 2016. korisnicima zračnog prostora (zrakoplovnim prijevoznicima) omogućeno je da tijekom 24 sata iznad visine od 9.900 metara slobodno planiraju i provode letove bez obzira na podjelu zračnog prostora među državama i granicama njihovog područja odgovornosti koje su ostale nepromijenjene. Preciznije rečeno, to je prostor bez klasičnih ruta u kojem zrakoplovni prijevoznici planiraju let direktno između ulaznih i izlaznih točaka tog zračnog prostora.
 
Cilj projekta je povećanje sigurnosti i učinkovitosti usluga u zračnoj plovidbi te posebice zaštite okoliša smanjivanjem potrošnje goriva i emisije stakleničkih plinova. Naime, skraćenjem ruta od 1,05 milijuna nautičkih milja zrakoplovne kompanije u jednoj godini mogu uštedjeti 3,4 milijuna kg goriva, te smanjiti emisije ugljičnog dioksida za 11 milijuna kg i dušikovog oksida za 40 tona.
 
O ovom projektu danas će biti održana i prezentacija u organizaciji Eurocontrola, nakon čega će se potpisati Memorandum o suradnji za Inicijativu za uspostavu zajedničkog zračnog prostora jugoistočne Europe (South East Common Sky Initiative – SECSI) kojeg će uz SEAFRA, odnosno zračne prostore ove četiri zemlje, činiti i zračni prostori Austrije i Slovenije (SAXFRA).  Na ovaj način će se do sredine sljedeće godine uspostaviti „FRA (free route airspace) prostor“ iznad područja čak 6 zemalja koje se nalaze na tzv. Jugoistočnoj prometnoj osi, što će biti značajno poboljšanje usluga zrakoplovnim kompanijama s obzirom da velik dio europskog zračnog prometa prelazi upravo iznad ovih 6 zemalja na putu od sjeverozapadne Europe prema Bliskom Istoku.
 
Inače, na sajmu u Madridu od 7. – 9. ožujka 2017. HKZP se predstavlja na štandu COOPANS udruženja koje je vodeći primjer industrijskog partnerstva u Europi i suradnje između pet pružatelja usluga u zračnoj plovidbi iz Irske, Danske, Švedske, Austrije i Hrvatske, i koje je prošle godine dobilo nagradu Europske komisije za harmoniziran sustav za upravljanje zračnim prometom.