Spajanje zračnih prostora SAXFRA i SEAFRA

8. ožujka 2017.

Predstavnici pet pružatelja usluga u zračnoj plovidbi potpisali su danas na Svjetskom sajmu industrije upravljanja zračnim prometom u Madridu Memorandum o suradnji za Inicijativu za uspostavu zajedničkog zračnog prostora jugoistočne Europe, čiji je cilj spajanje dvaju zračnih prostora slobodnih ruta SAXFRA (slovensko-austrijski) i SEAFRA (na jugoistočnoj osi).

SAXFRA (Austro Control i Slovenia Control) i SEAFRA (BHANSA, HKZP i SMATSA) dvije su važne prekogranične inicijative koje uvelike doprinose učinkovitom protoku zračnog prometa duž jugoistočne prometne osi. Svaki se projekt pokazao vrlo dobrim, no, sukladno ciljevima Jedinstvenog europskog neba, spajanje tih dvaju zračnih prostora donijet će još veće koristi.
 
Zajednički zračni prostor jugoistočne Europe (SECSI) ojačat će jugoistočnu os kroz mogućnost izbora najkraće rute između središnje i južne Europe, uključujući tok prometa prema Turskoj i dalje prema Bliskom istoku. Ova inicijativa ne samo da pridonosi ostvarenju ciljeva Europske komisije u pogledu uspostave zračnog prostora slobodnih ruta diljem Europe nego i ispunjava zahtjeve korisnika zračnog prostora vezano uz mogućnost izbora više ruta prema istim odredištima.
 
Suradnja SAXFRA i SEAFRA stvorit će jedan od najvećih prekograničnih zračnih prostora slobodnih ruta u Europi i značajan je korak prema ostvarenju zajedničkog europskog zračnog prostora slobodnih ruta do 2022.
 
“Sukladno ciljevima Jedinstvenog europskog neba ovo je sljedeći ključan korak prema zračnom prostoru slobodnih ruta diljem Europe. Korist od uspostave SECSI-ja imat će zračni prijevoznici i putnici zbog uštede goriva kao i vremena putovanja”, rekao je Heinz Sommerbauer, predsjednik Uprave Austro Controla.
 
“Velika se postignuća mogu ostvariti kad postoji zajednički cilj i volja za suradnjom, a SECSI je najbolji primjer toga, gdje pet pružatelja usluga zajedno rade na poboljšanju protoka zračnog prometa diljem Europe”, rekao je Thomas Hoffmann, operativni direktor Austro Controla.
 
“Kao logičan nastavak izvrsne prekogranične suradnje kroz projekte SAXFRA i SEAFRA, SECSI nije samo u skladu s inicijativom Jedinstvenog europskog neba nego nudi i veću učinkovitost i kapacitet iznad središnje i jugoistočne Europe“, rekao je Davorin Primorac, predsjednik Uprave BHANSA-e.
 
“SECSI je korak naprijed nakon dva uspješno završena projekta SAXFRA i SEAFRA te sam uvjeren da će pet pružatelja usluga pokazati izvrsnu suradnju na korist korisnika zračnog prostora, a kako bi se uštedjelo tisuće tona goriva godišnje a k tomu i građane šest država poštedjelo značajnih emisija CO2 i NOX. Nadam se da će korisnici zračnog prostora prepoznati koristi zračnog prostora slobodnih ruta u ovoj regiji, kao i postignuća u zaštiti okoliša”, rekao je Dragan Bilać, direktor HKZP-a.
 
“SECSI je još jedan važan korak prema potrebnoj suradnji pružatelja usluga u ostvarenju europskog neba bez diskontinuiteta i smanjenju budućeg ekološkog otiska“, rekao je Franc Željko Županič, direktor Slovenia Controla.
 
“Pozitivan pristup, stručnost i predanost, koje su sve strane pokazale u SEAFRA i SAXFRA projektima, jamče uspjeh SECSI-ja. Potpuno sam uvjeren da će ovaj važni projekt prostora slobodnih ruta u regiji i Europi donijeti značajne uštede našim korisnicima”, rekao je Radojica Rovčanin, direktor SMATSA-e.
 
Značaj SECSI-ja naglasio je i Joe Sultana, direktor za upravljanje mrežom iz Eurocontrola: “Nakon uspješne provedbe projekata SAXFRA i SEAFRA, SECSI je odličan pokazatelj napretka uspostave prekograničnog zračnog prostora slobodnih ruta u složenom europskom zračnom prostoru. Detaljan i inovativan posao koji je obavilo pet pružatelja usluga u bliskoj suradnji s upraviteljem mreže čini ovu inicijativu opipljivim primjerom toga kako se europska ATM mreža može poboljšati, što otvara značajne mogućnosti za daljnje poboljšanje zračnog prostora u središnjoj i jugoistočnoj Europi kroz slične susjedske inicijative“.