Uspješna uspostava zračnog prostora slobodnih ruta Inicijative za zajedničko jugoistočno nebo (SECSI)

1. veljače 2018.

Nešto manje od godinu dana nakon potpisivanja Memoranduma o suradnji za spajanje dvaju zračnih prostora slobodnih ruta (FRA) SAXFRA (slovensko-austrijski prekogranični zračni prostor slobodnih ruta) i SEAFRA (zračni prostor slobodnih ruta na Jugoistočnoj prometnoj osi – projekt triju pružatelja usluga u zračnoj plovidbi iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske te Srbije i Crne Gore) uz pomoć Upravitelja mreže uspješno je proveden projekt uspostave zračnog prostora slobodnih ruta pod nazivom Inicijativa za zajedničko jugoistočno nebo (SECSI).

SECSI FRA pušten je u operativnu uporabu 1. veljače te je na taj način korisnicima zračnog prostora pružena mogućnost korištenja najkraćih ruta iz središnje ka jugoistočnoj Europi, tj. po Jugoistočnoj prometnoj osi. SECSI FRA korisnicima nudi višestruke koristi koje se očituju kroz mogućnost letenja najkraćom rutom, a potencijalne uštede u jednom danu iznose do 1.940 NM prijeđene udaljenosti, 285 minuta leta, uz smanjenje potrošnje goriva od 8.000 kg te emisije CO2 od 25.500 kg.

Godišnje se očekuju potencijalne uštede prijeđene udaljenosti od 600.000-700.000 NM. SECSI FRA nudi više mogućnosti pri odabiru najpovoljnijih putanja leta za korisnike, dok potpuni prekogranični zračni prostor slobodnih ruta zračnim prijevoznicima omogućuje bolju iskoristivost vjetra, kao i bolju prilagodbu prekidima u mreži, a na razini planiranja leta FRA znači bolju predvidljivost koja, pak, koristi smanjenju radnog opterećenja kontrole zračnog prometa. Ova inicijativa doprinos je ostvarenju ciljeva Europske komisije u pogledu uspostave zračnog prostora slobodnih ruta diljem Europe, a uz to ispunjava i zahtjeve korisnika zračnog prostora vezano uz mogućnost izbora većeg broja ruta za isti par gradova.

„Ovo je sljedeći veliki korak prema ostvarenju zračnog prostora slobodnih ruta u cijeloj Europi – korak po korak Jedinstveno europsko nebo postaje stvarnost. SECSI FRA donijet će koristi zračnim prijevoznicima i putnicima te će pridonijeti zaštiti okoliša kroz smanjenje potrošnje goriva, skraćivanje trajanja putovanja i manju emisiju CO2“, rekao je izvršni direktor Austro Controla Heinz Sommerbauer.

„činjenica da je pet pružatelja usluga bliskom suradnjom u manje od godinu dana uspjelo provesti SECSI FRA veliko je postignuće. Ovaj će projekt pridonijeti učinkovitijem odvijanju zračnog prometa u Europi, ali je i jasan pomak ka postizanju krajnjeg cilja – uspostavi Jedinstvenog europskog neba“, rekao je operativni direktor Austro Controla Thomas Hoffmann.

„BHANSA je izrazila zadovoljstvo zbog sudjelovanja u projektu SECSI FRA koji je, kao jedan od najsloženijih projekata u zrakoplovstvu u Europi, zahtijevao prekograničnu suradnju pet pružatelja usluga u zračnoj plovidbi. Provedba koncepta SECSI FRA korisnicima zračnog prostora donijet će porast fleksibilne uporabe zračnog prostora, bolju zaštitu okoliša, smanjenje potrošnje goriva te troškova. Stoga smo realizacijom ovog projekta vrlo blizu postizanju cilja najučinkovitije uporabe zračnog prostora temeljem stvarnih potreba i, kada je to moguće, izbjegavanja stalne rascjepkanosti zračnog prostora kroz istovremenu optimizaciju učinkovitosti mreže sukladno zrakoplovnim standardima i preporučenoj praksi“, rekao je direktor BHANSA-e Davorin Primorac.

„Provedba inicijative SECSI značajno je postignuće u organizaciji zračnog prostora. To je rezultat inovativne tehnologije i izvrsnih odnosa između pružatelja usluga i Upravitelja mreže koji su postignuti dugogodišnjom suradnjom na mnogim ključnim projektima. Ova je inicijativa velika prilika za daljnju optimizaciju zračnog prostora, što će korisnicima donijeti kraće vrijeme leta, smanjenu potrošnju goriva i smanjenje emisija stakleničkih plinova. Proširenjem FRA-a preko nekoliko granica sve smo bliže ostvarenju Jedinstvenog europskog neba“, rekao je Vlado Bagarić, direktor Hrvatske kontrole zračne plovidbe.

„SECSI FRA danas stvara budućnost. Provedba ovog projekta dokaz je toga da su ideje velikih europskih projekata ostvarive suradnjom pružatelja usluga, država i partnera, i to s ciljem postizanja značajnih koristi za zračni promet i već narušen i osjetljiv okoliš uz istodobno zadržavanje identiteta i suverenosti. Temeljem iskustva, stručnosti i savršene suradnje pet pružatelja usluga i EUROCONTROL-ova Upravitelja mreže, moguće je postići cilj višedržavnog prekograničnog zračnog prostora slobodnih ruta, a suradnjom ga je moguće i ostvariti na vrijeme“, rekao je izvršni direktor Slovenia Controla Franc Željko Županič.

„SMATSA projekt SECSI FRA smatra iznimno važnim korakom naprijed u upravljanju zračnim prometom u jugoistočnoj Europi, a uvjeren sam da je i važno postignuće iz paneuropske perspektive. Primjer je toga da je prekogranične projekte moguće provesti ako postoji dobra suradnja među pružateljima usluga, ako su ciljevi dobro postavljeni, a planiranje i upravljanje projektom brzo te ako su sudionici posvećeni projektu i ako su razvijeni osobni odnosi među stručnjacima i menadžerima koji u njemu sudjeluju. Ne smijemo zaboraviti da je projekt uključivao pet pružatelja usluga i zračne prostore šest država. Nema sumnje da će se SECSI FRA u svakodnevnom radu pokazati uspješnim i radujem se njegovom nastavku. On je čvrst temelj za širu prekograničnu suradnju u regiji kroz koju će se razviti nova partnerstva te povećati kvaliteta usklađenosti usluga koje pružamo svojim korisnicima“, rekao je Predrag Jovanović, direktor SMATSA-e.

“Nakon uspješne provedbe projekata SAXFRA i SEAFRA, SECSI je odličan pokazatelj napretka uspostave prekograničnog zračnog prostora slobodnih ruta u složenom europskom zračnom prostoru. Detaljan i inovativan posao koji je pet pružatelja usluga obavilo usko surađujući s Upraviteljem mreže u manje od godinu dana, čini ovu inicijativu mjerljivim primjerom kako se europska ATM mreža može poboljšati. Njime se otvaraju značajne mogućnosti za daljnju optimizaciju zračnog prostora srednje i jugoistočne Europe kroz slične susjedske inicijative“, rekao je Joe Sultana, Upravitelj mreže.

Suradnja inicijativa SAXFRA i SEAFRA stvorit će jedan od najvećih prekograničnih zračnih prostora slobodnih ruta u Europi i značajan je korak ka ostvarenju zajedničkog europskog zračnog prostora slobodnih ruta koji se planira provesti do 2022.

Podržao: