Terenska vježba potrage i spašavanja zrakoplova “ASAR 2018 JASTREBARSKO”

22. rujna 2018.

Hrvatska kontrola zračne plovidbe sudjelovala je danas u terenskoj vježbi potrage i spašavanja zrakoplova „ASAR 2018 JASTREBARSKO“ održanoj u organizaciji Državne uprave za zaštitu i spašavanje u kompleksu bivše vojarne „Dr. Ante Starčević“ na području Jastrebarskog i okolici (lokacija pada zrakoplova) te na lokacijama operativnih dežurstava sudionika sustava zrakoplovne potrage i spašavanja.
 
Cilj vježbe bila je provjera usklađenosti operativnog djelovanja sudionika zrakoplovne potrage i spašavanja, koordinacija aktivnosti na mjestu nesreće te provjera važećih procedura za razmjenu informacija i upućivanje sudionika na lokaciju zrakoplovne nesreće sukladno Uredbi o uvjetima i načinu obavljanja potrage i spašavanja zrakoplova.
 
Scenarij vježbe temeljio se na prisilnom slijetanju zrakoplova Croatia Airlinesa na redovitoj liniji Frankfurt – Zagreb s 55 putnika i članova posade. U zadnjoj zaprimljenoj radio poruci u 9 sati po lokalnom vremenu, pilot kontroli zračnog prometa prijavljuje tehničke probleme i traži hitno slijetanje u Zračnu luku „Franjo Tuđman“.
 
Nakon toga kontrola zračnog prometa gubi radio-vezu sa zrakoplovom, a na području Jastrebarskog i radarski kontakt te potom obavještava Državni centar zaštite i spašavanja, koji pokreće akciju spašavanja i obavještava nadležna tijela potrage i spašavanja zrakoplova na državnoj razini, aktivira Područni koordinacijski centar – RSC (PUZS Zagreb), koji putem Županijskog centra 112 Zagreb obavještava nadležne hitne službe i druge sudionike u potrazi i spašavanju zrakoplova.
 
Vježba je održana u stvarnom vremenu, što znači da su svi sudionici terenskog dijela vježbe pristizali na lokaciju u Jastrebarskom iz svojih sjedišta iz kojih svakodnevno idu na hitne intervencije. Ukupno je sudjelovalo 230 pripadnika hitnih i drugih službi, a korišteno je 55 vozila, 2 helikoptera i 3 drona, te su  vježbu sa zanimanjem pratili brojni domaći i inozemni promatrači.
 
U vježbi su iz HKZP-a neposredno sudjelovali voditelj smjene Centra oblasne kontrole zračnog prometa Zagreb, dežurni kontrolor prilazne kontrole zračnog prometa Zagreb, dežurni kontrolor aerodromske kontrole zračnog prometa Zagreb, dežurni FIS kontrolor, dežurni operater NOTAM-a, dežurni prognostičar Službe meteorološkog bdjenja i savjetnica za informiranje i odnose s javnošću, a na lokaciji vježbe nalazio se „zračni koordinator“  osoba zadužena za sigurnost letenja u zoni potrage i spašavanja. Posebni ciljevi vježbe u HKZP-u bili su: provjera upravljanja zračnim prostorom (uspostava zone ograničenja letenja TSA), mobilizacija „zračnog koordinatora“ te pokretanje mjera za ublažavanje stresa nakon kritične situacije.