33. konferencija Europskog udruženja zrakoplovne psihologije

24. rujna 2018.

Predstavnici Hrvatske kontrole zračne plovidbe sudjeluju na 33. konferenciji Europskog udruženja zrakoplovne psihologije (EAAP) koja se od 24. do 28. rujna održava u Dubrovniku na temu „Povezivanje ljudi, organizacija i tehnologije u zrakoplovstvu“, a koja je odabrana zbog sve većeg značaja sustavnog pristupa razvoju i sigurnosti zrakoplovstva.
 
Konferenciju na kojoj sudjeluje 280 sudionika iz 48 zemalja otvorio je predsjednik EAAP-a André Droog, a sudionike je uime HKZP-a kao jednog od pokrovitelja konferencije pozdravio Nino Karamatić, direktor Sektora ljudskih potencijala, pravnih i financijskih poslova.
 
"Imamo 765 zaposlenika, od kojih su 272 kontrolori zračnog prometa koji imaju razne programe koji im pomažu da se bolje nose sa stresnim situacijama", rekao je Karamatić ističući kako HKZP provodi preventivno i reaktivno upravljanje stresom. "Preventivno upravljanje uključuje radionice o stresu, programe upravljanja timskim radom i medicinsku rekreaciju, dok se reaktivno odnosi na program upravljanja stresom u kritičnim situacijama", dodao je.
 
Na konferenciji će biti riječi o razvoju u zrakoplovnoj psihologiji te o ljudskom faktoru, kulturi pravičnosti i izvještavanju, učinkovitosti upravljanja zračnim prometom, praćenju ponašanja, dezorijentaciji i oporavku, odabiru i provjeri valjanosti, radnom opterećenju i umoru, školovanju i mentalnom zdravlju zrakoplovnog osoblja.
 
U okviru konferencije uz predavanja bit će organizirane brojne radionice, te posjet kontrolnom tornju Dubrovnik.