Potpisan Sporazum o suradnji na europskom projektu u zrakoplovstvu

3. listopada 2018.
Sporazum o suradnji na europskom znanstveno-istraživačkom projektu u zrakoplovstvu (KAAT – Knowledge Alliance in Air Transport) među partnerima iz Republike Hrvatske potpisali su danas na Fakultetu prometnih znanosti dekan prof. dr. sc. Tomislav Josip Mlinarić, direktor Hrvatske kontrole zračne plovidbe Vlado Bagarić, predsjednik Uprave Croatia Airlinesa Jasmin Bajić i predsjednik Uprave Zrakoplovno-tehničkog centra Ivica Grebenar.
 
To je prvi put da tvrtke iz gospodarstva koje su nositelji zrakoplovne djelatnosti u Hrvatskoj aktivno surađuju s akademskom zajednicom na razini značajnog europskog projekta čiji je cilj unaprijediti inovacije u visokom obrazovanju.
 
Cilj je projekta na razini partnera iz 6 zemalja EU-a razviti novi nastavni plan i program združenog studija primjenom inovativnih pristupa u nastavi i učenju te pritom uspostaviti čvrstu suradnju između znanstvene zajednice i industrije te gospodarstva.
 
Direktor HKZP-a tom je prigodom najavio osnivanje Hrvatskog zrakoplovnog instituta koji će od početka do kraja školovati kontrolore zračnog prometa i drugo zrakoplovno osoblje za potrebe HKZP-a, ali i nuditi svoje usluge na tržištu, te pritom očekuje uključivanje znanstvene zajednice. Također, istaknuo je da će HKZP stipendirati određeni broj polaznika Fakulteta prometnih znanosti, no da se želi uključiti u selekcijski proces da bi oni koji se školuju za kontrolore to doista mogli raditi.
 
Projekt KAAT dio je ERASMUS+ KA2 (Cooperation for innovation and the exchange of good practices) kojemu je cilj unaprijediti inovacijske kapacitete Europe i poticati inovacije u visokom obrazovanju. Voditelj projekta jest tehničko veleučilište Politehnica University iz Bukurešta, a uz partnere iz RH u projektu sudjeluju tvrtke i sveučilišta iz Portugala, Francuske, Italije, Slovačke i Rumunjske (ukupno 6 sveučilišta i 17 tvrtki iz zrakoplovstva i aeronautike). Projekt KAAT započeo je 1. siječnja 2018., a trajat će 36 mjeseci. Vrijednost projekta iznosi 1 milijun eura.
 
Projektom KAAT predložit će se združeni studijski program koji će biti usklađen s promjenama zahtjeva društva i gospodarstva, uvažavajući zahtjeve tržišta rada u području zrakoplovstva i time pospješiti mogućnosti (samo)zapošljavanja i poduzetničkog djelovanja. Uz to, studijski program bit će prilagođen potrebama tržišta rada sukladno Hrvatskom kvalifikacijskom okviru s definiranim standardima zanimanja i kvalifikacija te će proširiti suradnju s drugim domaćim i inozemnim institucijama i organizacijama koje djeluju na području zrakoplovstva.