AMC portal i CroVIBE predstavljeni u SAD-u

4. listopada 2018.

Hrvatska kontrola zračne plovidbe (HKZP) ove je godine u suradnji s tvrtkama Klising i Omni Aspect prvi put sudjelovala na 63. godišnjoj konferenciji i sajmu Udruženja kontrolora zračnog prometa Sjeverne Amerike koja se od 30. rujna do 3. listopada 2018. održala u Washingtonu, SAD.
 
Riječ je o najvećem skupu iz područja kontrole zračnog prometa u Americi na kojem je bilo oko 3.000 posjetitelja iz više od 40 zemalja i na kojemu je HKZP predstavio dva vlastita proizvoda – AMC portal i sustav CroVIBE. 
 
AMC portal trenutačno je jedinstveni operativni alat za upravljanje zračnim prostorom, zasnovan na IT tehnologijama, koji se operativno koristi u Republici Hrvatskoj od lipnja 2017. te je omogućio izravnu interakciju između korisnika zračnog prostora i nacionalnog sustava upravljanja zračnim prostorom.
 
Integracija korisnika zračnog prostora– operatera bespilotnih sustava (dron/RPAS/UAS) u nacionalni sustav upravljanja zračnim prostorom putem AMC portala jedno je od najznačajnijih postignuća i po tome je taj alat jedinstven u svijetu, što je vidljivo i iz prikazanih konkurentnih rješenja koja su se mogla vidjeti na sajmu.
 
Sustav CroVIBE mrežna je aplikacija koja je u skladu s uredbom EU-a 2015/340, koja se odnosi na proces licenciranja kontrolora, a svojim jedinstvenim algoritmom omogućuje brzo i sigurno praćenje procesa licenciranja. Također, na konferenciji su predstavljena i druga rješenja koja su već sastavni dio sustava CroVIBE, poput modula za raspored te sustava za informiranje operativnog osoblja.
 
Za oba hrvatska proizvoda pokazan je velik interes posjetitelja, uključujući i visoke predstavnike Federalne uprave za civilno zrakoplovstvo (FAA) i pripadnika Ministarstva obrane SAD-a, a očekuje se i nastavak suradnje te njihov dolazak u Republiku Hrvatsku.
 
Tijekom sajma HKZP je na svom štandu ugostio NJ. E. Pjera Šimunovića, veleposlanika RH u SAD-u i brigadnog generala Ivicu Olujića, vojnog izaslanika RH u SAD-u, koji su izrazili zadovoljstvo viđenim i naglasili da je ovaj nastup odličan primjer predstavljanja hrvatskih proizvoda u SAD-u.