NAV Portugal postao šesti član Udruženja COOPANS

19. rujna 2018.

COOPANS (Cooperation between Air Navigation Service Providers) je međunarodno partnerstvo pružatelja usluga u zračnoj plovidbi iz Austrije (Austro Control), Hrvatske (Hrvatska kontrola zračne plovidbe), Danske (Naviair), Irske (Irish Aviation Authority) i Švedske (LFV) s ciljem stavljanja u operativni rad i razvoja zajedničkog sustava za upravljanje zračnim prometom (ATM).

Nakon uspješno završenog postupka primanja u članstvo, NAV Portugal sada je službeno primljen u Udruženje COOPANS kao šesti član. Za NAV Portugal taj korak ne predstavlja samo odluku o uvođenju novog ATM sustava već je prvenstveno određen sa strateškog stajališta.

„Strateška odluka o pridruživanju NAV Portugala Udruženju COOPANS pružit će bolju poziciju u suočavanju s tehnološkim i proceduralnim izazovima s kojima se pružatelji usluga susreću preko direktiva, zahtjeva i odluka Jedinstvenog europskog neba, kao i pri suočavanju sa snažnim i nepredviđenim rastom prometa koji je zadnjih godina zabilježen u području letnih informacija Lisabon. Istinski vjerujemo da će NAV Portugal pristupanjem COOPANS-u polučiti vrlo pozitivne rezultate u tehnološkom, operativnom i ekonomskom smislu“, rekao je Jorge Ponce de Leao, direktor NAV Portugala.

„Ponosni smo i počašćeni što je NAV Portugal postao šesti član COOPANS-a. Naše udruženje postalo je uzor za industrijsko partnerstvo u europskom zrakoplovstvu, cijene nas zračni prijevoznici, drugi pružatelji usluga, kao i Europska komisija. Univerzalni nam je cilj proširivati i jačati Udruženje te vjerujem da je NAV Portugal odličan partner za postizanje tog cilja i radujem se našoj dugoročnoj uspješnoj suradnji“, rekao je Thomas Hoffmann, glavni operativni direktor Austro Controla i predsjednik Odbora Udruženja COOPANS.

Udruženje COOPANS predstavlja vodeći primjer industrijskog partnerstva u Europi kroz suradnju više pružatelja usluga i dobrog poslovnog odnosa s Thalesom kao tehnološkim partnerom u izgradnji ATM sustava. Takvim pristupom članovi Udruženja smanjuju troškove jedinstvenog postupka održavanja i razvoja operativnih koncepata, kao i stalnog poboljšavanja sustava, čime se postižu uštede od oko 30 % u usporedbi s modelom samostalne nabave.

„Ulaskom u Udruženje COOPANS NAV Portugal imat će isti jedinstveni i napredni ATM sustav kao i drugih pet pružatelja usluga koji su članovi Udruženja, te će se ista verzija softvera uvesti u sedmi centar oblasne kontrole zračnog prometa. Time će se NAV Portugal, kao i ostali članovi, moći nositi s povećanim prometom uz istovremeno povećanje poslovne učinkovitosti i sigurnosti te smanjenje troškova za korisnike. Jako smo ponosni na to što je COPPANS kao naš značajan europski kupac odabrao Thalesov proizvod TopSky za svoj sustav, te pozdravljamo ulazak NAV Portugala u Udruženje“, rekao Jean-Marc Alias, potpredsjednik Thales ATM-a.

COOPANS je usklađen sa zahtjevima Jedinstvenog europskog neba i pomaže u daljnjoj harmonizaciji europskih ATM sustava.