Svečano otvoren novi terminal ZL Dubrovnik

12. svibnja 2017.

Fotografija: ZL Dubrovnik

Svečanim odmatanjem vrpce ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac i direktor Zračne luke Dubrovnik Roko Tolić svečano su u Konavlima u petak, 12. svibnja 2017. godine, otvorili novu zgradu putničkog terminala vrijednu više od 476 milijuna kuna.

Unutrašnjost novog terminala krase umjetničke skulpture vaterpolista, a upravo je na tom primjeru direktor Tolić ukazao da je Dubrovnik spoj kulture, sporta i gospodarstva te da je izgradnja ovog terminala tek prvi korak jer je nedavno potpisan i ugovor o financiranju druge faze projekta obnove ZL Dubrovnik. čestitao je svim kooperantima koji su zgradu dovršili u roku i bez izlazaka iz financijskog okvira, te zahvalio Vladi RH i nazočnim ministrima. Istaknuo je kako je ovaj travanj bio rekordan mjesec u povijesti ZL Dubrovnik po broju putnika te da se očekuje i rekordna ljetna sezona.

Ministar Butković je istaknuo da će otvaranje ove zgrade otvoriti i novu mogućnost turističkog uzleta te da je realizacija ovog projekta jasna potvrda da Vlada RH intenzivno radi na realizaciji prometne povezanosti juga s maticom. Uzvanicima se prigodnim riječima obratio i župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, a čestitke je putem snimljene video-poruke uputila i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

Na svečanosti su sudjelovali i predstavnici HKZP-a – direktor Dragan Bilać, rukovoditelj podružnice Dubrovnik Hrvoje Skokandić te savjetnica za informiranje i odnose s javnošću Helena Cvjetičanin.
Projekt obnove i dogradnje dubrovačke zračne luke vrijedan je ukupno oko 220 milijuna eura, a većina sredstava osigurana je iz EU fondova. Osim novog terminala, projekt uključuje i obnovu uzletno-sletne staze, gradnju upravne zgrade, proširenje stajanke na zapad i istok, gradnju nove stanice za spasilačko-vatrogasne službe, terminala i hangara općeg zrakoplovstva. Cjelokupni projekt treba biti završen do travnja 2019. godine.