Svečano obilježeno otvaranje nove zgrade i kontrolnog tornja osječke podružnice

Otvaranje nove zgrade i kontrolnog tornja osječke podružnice
16. studenoga 2021.
Otvaranje nove zgrade i kontrolnog tornja osječke podružnice

Jučer smo u Osijeku svečano obilježili otvaranje obnovljene zgrade i kontrolnog tornja osječke podružnice u koji smo uložili sedam milijuna kuna. Tim ulaganjem poboljšali smo kvalitetu i opseg usluga u Zračnoj luci Osijek te omogućili kolegama povratak u povijesni toranj koji je sada opremljen najmodernijom tehnologijom.  

Predstavljanju nove infrastrukture prisustvovao je Vlado Bagarić, direktor HKZP-a, koji je izjavio: „Novi prostori osječke podružnice poboljšat će uvjete rada kontrolora zračnog prometa i drugog osoblja te unaprijediti kvalitetu i sigurnost usluga u Zračnoj luci Osijek. Navedena investicija dio je sustavnog ulaganja u kvalitetu i sigurnost usluga Hrvatske kontrole zračne plovidbe, a istaknuo bih da je HKZP u protekle dvije godine, unatoč pandemiji, investirao više od 117 milijuna kuna u kapacitete i povećanje sigurnosti zračnog prometa.“

Osječki toranj izgrađen je 1980., a napušten je početkom Domovinskog rata i do ove godine nije bio u funkciji. Od 2001. do danas u osječku podružnicu ukupno smo investirali više od 25 milijuna kuna.

„Prelijevanjem pandemije covida-19 u Hrvatsku razina prometa pala je za preko 50 posto, a u pojedinim mjesecima i za 90 posto u odnosu na promet iz 2019. U Zračnoj luci Osijek prošlu smo godinu završili sa 60 posto prometa, a ove smo godine na razini 85 posto prometa iz 2019. Pun oporavak prometa na razine iz 2019. očekuje se u 2024. U takvim uvjetima iznimno je bitno sačuvati spremnost kontrolora i to smo u HKZP-u uspjeli napraviti raznim projektima, pa i ovom modernizacijom opreme u Osijeku“, izjavio je Dubravko Meco, izvršni direktor Sektora upravljanja zračnim prometom.

Obilježavanju otvaranja novog tornja prisustvovali su osječki gradonačelnik Ivan Radić, direktor Croatia Airlinesa Jasmin Bajić i direktor Zračne luke Osijek Ivan Kos, a Croatia Airlines predstavila je i novu liniju koja će povezivati Osijek i München, svoju prvu međunarodnu liniju u Zračnoj luci Osijek.