HKZP primljen u punopravno članstvo MET Alliancea

3. studenoga 2021.

Upravni odbor Udruženja pružatelja usluga zrakoplovne meteorologije (MET Alliance) na virtualnoj sjednici 18. listopada 2021. jednoglasno je odobrio HKZP-ov zahtjev za primitak u punopravno članstvo.

MET Alliance broji osam članova iz Austrije, Belgije, Njemačke, Irske, Švicarske, Nizozemske, Francuske, Luksemburga, a sada i Hrvatske. Dijeljenjem stručnog znanja i zajedničkim resursima MET Alliance želi poboljšati i racionalizirati pružanje usluga zrakoplovne meteorologije.

HKZP je prepoznao vrijednost takvog udruživanja te je još 2015. poslao prijavu koja je ubrzo prihvaćena, čime je HKZP dobio status promatrača. Od tada stručnjaci zrakoplovne meteorologije sudjeluju u svim stručnim grupama MET Alliancea (grupa za verifikaciju, grupa za automatska motrenja, grupa za koordiniranje upozorenja SIGMET, grupa za propise iz zrakoplovne meteorologije, grupa za osposobljavanje), a u 2018. pristupaju i projektima (verifikacija TAF-a, verifikacija TREND-a, projekt MOS/TAF).

HKZP time osigurava podršku za učinkovito i kvalitetno pružanje MET usluga kroz razmjenu znanja i iskustava, harmonizaciju postojećih MET produkata, zajednički razvoj budućih usluga i suradnju na području fokusiranja na korisnike i klimatske promjene.