Suradnja u upravljanju zračnim prostorom između RH i BiH

16. prosinca 2016.

U sjedištu Hrvatske kontrole zračne plovidbe (HKPZ) danas je održan 30. sastanak  Nacionalnog povjerenstva za upravljanje zračnim prostorom, u čijem radu sudjeluju predstavnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, Ministarstva obrane i HKZP-a.
 
Isti dan u posjet HKZP-u, Centru oblasne kontrole zračnog prometa i civilno-vojnoj Jedinici za upravljanje zračnim prostorom (Airspace Management Cell – AMC) bili su svi članovi nedavno uspostavljenog Komiteta za upravljanje zračnim prostorom Bosne i Hercegovine te predstavnici BHANSA-e kojem je prezentiran rad AMC-a i proces upravljanja zračnim prostorom u Republici Hrvatskoj.
 
članovi Povjerenstva RH i Komiteta BiH tom su prilikom održali zajednički kratki neformalni sastanak na kojem je zaključeno da će Republika Hrvatska nastaviti pomagati BiH u svim područjima upravljanja zračnim prostorom.
 
Obje zemlje su članice Funkcionalnog bloka zračnog prostora središnje Europe (FAB CE) i u okviru pripadajućih aktivnosti sve zemlje, a osobito susjedne, surađuju u različitim aspektima usluga u zračnoj plovidbi, upravljanja protokom zračnog prometa i upravljanja zračnim prostorom.