Nova nadogradnja COOPANS sustava

31. siječnja 2017.
COOPANS partneri uspješno su nadogradili zajednički sustav za upravljanje zračnim prometom aktiviranjem nove verzije B3.2 COOPANS softvera, što je sufinancirano sredstvima Europske unije putem Instrumenta za povezivanje Europe (CEF). Za nadogradnju B3.2 dobivena su sredstva iz INEA-ina poziva 2014.
 
COOPANS je međunarodno partnerstvo pružatelja usluga u zračnoj plovidbi iz Austrije (Austro Control), Hrvatske (Croatia Control), Danske (Navair), Irske (Irish Aviation Authority) i Švedske (LFV), a Thales je odabrani proizvođač (industrijski partner) za COOPANS.
 
Ova nadogradnja najprije je provedena u Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe, Naviairu i Austro Controlu u noći s 18. na 19. siječnja, a potom u LFV-u s 20. na 21. siječnja. IAA je provela nadogradnju sustava od 24. do 26. siječnja 2017. Na svih sedam lokacija nadogradnje na jedinstveni softver provedene su u tjedan dana.
 
Usklađena provedba nadogradnji ATM sustava jedinstven je model među europskim pružateljima usluga u zračnoj plovidbi, u čemu je COOPANS prepoznat kao predvodnik razvoja i harmonizacije ATM sustava u Europi, za što je u ožujku 2016. dobio nagradu Jedinstveno europsko nebo Europske komisije.
 
Nova verzija sustava donosi nekoliko nadogradnji kapaciteta i funkcionalnosti, od kojih možemo izdvojiti poboljšanja u mrežnoj razmjeni podataka (On-line Data Interchange – OLDI) interoperabilnosti, detekciji konflikata i usklađivanju CPDLC funkcionalnosti (Controller–Pilot Data Link Communications, digitalna komunikacija kontrolora i pilota razmjenom tekstualnih poruka) s najnovijim standardima i operativnim zahtjevima.
 
Razvoj novih i poboljšanje postojećih funkcionalnosti ATM softvera stalan je proces koji je uvjetovan prvenstveno praćenjem ciljeva i smjernica postavljenih kroz regulativu Europske komisije no isto tako i uvođenjem potrebnih nadogradnji softvera u cilju stalnog napretka u sigurnosti i učinkovitosti protoka zračnog prometa.