Sudionici konferencije „Air by Sweden“ u posjetu HKZP-u i MZLZ-u

9. lipnja 2017.

U organizaciji Švedske gospodarske komore i Veleposlanstva Kraljevine Švedske u Zagrebu je održana treća međunarodna ATM konferencija „Air by Sweden – Beyond Sustainability in Air Traffic Management“, od 7. do 9. lipnja 2017. Na konferenciji se okupilo 40-ak sudionika iz 16 zemalja, većinom iz središnje, jugoistočne i istočne Europe te Švedske.

U pozdravnom govoru Nj. E. veleposlanik Kraljevine Švedske u Hrvatskoj Lars Schmidt istaknuo je kako je cilj ovakvih konferencija razmjena iskustava te izgradnja novih saveza i njihovo osnaživanje, a sve u cilju održivosti, sigurnosti, učinkovitosti i zaštite okoliša u zrakoplovnoj industriji.

Uvodnu prezentaciju održao je direktor Hrvatske kontrole zračne plovidbe (HKZP-a) Dragan Bilać koji je objasnio na koji način HKZP ispunjava ta četiri zadatka postavljena od strane Europske komisije. Istaknuo je međunarodni projekt COOPANS kao odličan primjer suradnje pet srednje velikih pružatelja usluga u zračnoj plovidbi iz Švedske (LFV), Irske (IAA), Danske (Naviair), Austrije (Austro Control) i Hrvatske (Croatia Control) za što su dobili nagradu „Single European Sky“ (SES) Europske komisije 2016. godine. COOPANS je vodeći primjer industrijske suradnje i usklađivanja ATM sustava, a kroz zajednička ulaganja i podjelu troškova postignuta je veća učinkovitost sustava te podignuta razina sigurnosti. Izdvojio je i međunarodni projekt SEAFRA (South-East Axis Free Route Airspace) za koji je HKZP zajedno s pružateljima usluga BHANSA i SMATSA uspostavio prostor bez ruta iznad 10.000 m iznad četiri zemlje (Hrvatske, Srbije, Crne Gore te Bosne i Hercegovine), za što je i ove godine dobio nagradu „SES“ Europske komisije.

„Upravo su ti projekti usmjereni ostvarivanju zadanih ciljeva povećanja sigurnosti i kapaciteta, a istovremeno smanjenju troškova i zaštiti okoliša jer avioprijevoznicima omogućuju planiranje kraćih ruta, a time i smanjenje potrošnje goriva i emisije stakleničkih plinova“, rekao je Dragan Bilać.

Sudionici konferencije, predstavnici pružatelja usluga u zračnoj plovidbi iz Švedske, švedskih softverskih i drugih tvrtki, sljedećeg su dana posjetili MZLZ i novootvorenu Zračnu luku Franjo Tuđman te prostore HKZP-a gdje su imali priliku vidjeti operativnu uporabu Top Sky ATM sustava uspostavljenog kroz COOPANS program, a također je predstavljen i informacijski sustav CroVIBE – interna bežična aplikacija i mreža koja omogućuje brži i lakši pristup informacijama kontrolorima zračnog prometa.