Predstavljen novi AMC portal

7. lipnja 2017.

Hrvatska kontrola zračne plovidbe organizirala je Forum o fleksibilnoj uporabi zračnog prostora, koji je održan 7. lipnja 2017. na Fakultetu prometnih znanosti. Cilj Foruma je upoznati korisnike zračnog prostora s konceptom Fleksibilne uporabe zračnog prostora (FUA) koji je implementiran u Republici Hrvatskoj, kao i projektima HKZP-a koji prate trenutni razvoj i buduće zahtjeve ovog koncepta.

Sudionike je u ime organizatora pozdravio direktor Sektora vojnih zadaća Hrvoje Filipović te zahvalio Fakultetu prometnih znanosti na gostoprimstvu i dosadašnjoj odličnoj suradnji.

Voditelj projekta PUFS-a (Projekt uspostave fleksibilnih struktura) u HKZP-u Vladimir Bračević osvrnuo se na prošlogodišnji forum te istaknuo kako su u proteklih godinu dana u razvoju projekata implementirani prijedlozi korisnika zračnog prostora, a sve u cilju poboljšanja interakcije korisnika zračnog prostora s ovlaštenim subjektima i veće dostupnosti informacija.

Ukazao je kako su se u proteklih godinu dana povećali zahtjevi korisnika za razne sportske, vojne i policijske aktivnosti, uporabu lampiona, vatrometa, bespilotnih letjelica, uz što su se vezali problemi spore i neučinkovite rezervacije kao i dodatnog opterećenja nadležnih tijela i službi.

“Rezultat PUFS-a su definirana mreža struktura na području RH, provedene su sigurnosne analize, određena pravila prednosti, propisane procedure rezervacije, aktivacije i deaktivacije, a sve u cilju sigurnog korištenja zračnog prostora u realnom vremenu”, istaknuo je Bračević.

U drugom dijelu Foruma, voditelj projekta AMC Portala Hrvoje Filipović je prezentirao dosadašnji rad na uspostavi portala koji je i službeno pušten u rad. AMC Portal je dostupan svim korisnicima interneta na stranici https://amc.crocontrol.hr.

Portal omogućuje registriranim korisnicima rezervacije struktura u zračnom prostoru kao i interaktivnu komunikaciju između korisnika zračnog prostora i nacionalnog ASM-a. Olakšat će im planiranje vlastitih aktivnosti, a time će se i povećati sigurnost svih korisnika informiranjem u realnom vremenu.

AMC portal kao web alat omogućio je implementaciju fleksibilnih struktura te će u budućnosti predstavljati mjesto okupljanja korisnika zračnog prostora u Republici Hrvatskoj.

Sudionicima Foruma su prezentirane funkcionalnosti portala pri čemu je objašnjen i postupak registracije kako bi mogli kao registrirani korisnici u budućnosti rezervirati zračnog prostor i informirati se o rezervacijama putem web sučelja koje je prilagođeno svim platformama uključujući i pametne telefone.

Uvođenjem u operativnu uporabu PUFS struktura i AMC portala Republika Hrvatska je implementirala jedinstven pristup konceptu fleksibilne uporabe zračnog prostora u svijetu gdje je i najmanji korisnik zračnog prostora postao dio ASM sustava. Bitno je naglasiti da će se oba projekta nastaviti kontinuirano razvijati kako bi se zračni prostor što više prilagodio stvarnim potrebama svih korisnika.

Na kraju foruma organizatori i članovi projektnih timova PUFS i AMC portal nagrađeni su pljeskom i pohvalama što je samo dokaz da su oba projekta zadovoljila potrebe malih korisnika zračnog prostora Republike Hrvatske te su ponuđena konkretna rješenje za dosadašnje probleme s kojima su se susretali.

Prezentacije s Foruma možete pogledati i na sljedećem linku https://amc.crocontrol.hr/Vijesti/ArticleId/1012/oamid/424