Prvi Samit o upravljanju zračnim prometom u jugoistočnoj Europi održan u Cavtatu

27. rujna 2022.

Hrvatska kontrola zračne plovidbe (HKZP) u suradnji s njemačkom tvrtkom DFS Aviation Services organizirala je u Cavtatu 26. i 27. rujna 2022. prvi Samit o upravljanju zračnim prometom u jugoistočnoj Europi, na kojem su predstavljena implementirana rješenja udaljenih kontrolnih tornjeva, mogućnosti školovanja kontrolora zračnog prometa, upravljanja zračnim prostorom i prometom bespilotnih sustava.

Samit je okupio čelne ljude pružatelja usluga u zračnoj plovidbi iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Češke, Hrvatske, Kosova, Sjeverne Makedonije, Njemačke, Srbije, Slovačke i Slovenije koji su raspravljali o trenutačnim i budućim izazovima u upravljanju zračnim prometom. Fokus je bio na prezentaciji usluga i proizvoda naprednih tehnologija koji doprinose razvoju i oporavku sustava upravljanja zračnim prometom nakon pandemije bolesti COVID-19.

Prvi samit proizašao je iz sporazuma o suradnji između HKZP-a i tvrtke DFS Aviation Services potpisanog početkom ove godine u cilju određivanja smjera buduće suradnje u poslovanju, prvenstveno pokrivajući školovanje stručnog osoblja, pružanje usluge savjetovanja, komercijalizaciju inovativnih tehnologija i zajedničkih projekata u jugoistočnoj Europi.

„Drago nam je da smo imali mogućnost predstaviti svoj nedavno uspostavljeni sustav osposobljavanja kontrolora zračnog prometa, kao i AMC Portal koji smo razvili za upravljanje letovima bespilotnih zrakoplova te se nadamo da ćemo te usluge ponuditi na europskom i tržištu zemalja u regiji“, istaknuo je Vlado Bagarić, direktor HKZP-a.  

Prema riječima Andreasa Pötzscha, direktora tvrtke DFS Aviation Services, skup je bio vrlo uspješan jer su dobili priliku predstaviti svoje aktivnosti udaljenih, odnosno virtualnih kontrolnih tornjeva te se nadaju da je to samo prvi u nizu sastanaka na tu temu.