Predstavljena aplikacija DroneRadar

8. studenoga 2017.

U Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe predstavljen je DroneRadar, mobilna aplikacija (za iOS i Android) namijenjena upravljanju letovima bespilotnih zrakoplova u definiranom zračnom prostoru koja se može koristiti i za izradu baze podataka operatora UAS-a, ograničavanje letenja UAS-a, edukaciju rukovatelja i sl. Prezentaciju aplikacije održao je Pawel Korzec, COO portala dlapilota.pl i droneradar.eu, a sudjelovali su predstavnici HACZ-a, HUBS-a, AMC-a, HKZP-ova menadžmenta kao i TWR/APP kontrolori zračnog prometa.

Odlike su DroneRadara jednostavnost korištenja, upoznavanje rukovatelja bespilotnih zrakoplova sa zrakoplovnom terminologijom i ograničenjima u zračnom prostoru te prikaz svih informacija potrebnih rukovatelju bespilotnih zrakoplova. Osnovna verzija aplikacije uvijek je besplatna.

U prezentaciji Korzec je istaknuo i to kako je za sigurno letenje bespilotnih zrakoplova ključna jednostavna i lako razumljiva regulativa te da je za informiranje rukovatelja bespilotnim letjelicama prikladnija, primjerice, služba za korisnike, nego uobičajen način informiranja u zrakoplovstvu.

Integracija aplikacije s ATM sustavom ANSP-a omogućuje dvosmjernu neverbalnu komunikaciju između ATS jedinice i rukovatelja UAS-a u smislu slanja zahtjeva/poruka o npr. početku i kraju leta, gubitku kontrole nad letjelicom, postupanju u slučaju nužde i sl.

Osnovne su koristi koje aplikacija donosi edukacija operatora UAS-a o zračnom prostoru u kojem lete, povećanje broja registriranih letova UAS-a, značajno smanjenje trajanja i pogrešaka u komunikaciji između jedinica ATS-a i rukovatelja UAS-a u odnosu na telefonsku komunikaciju te mogućnost slanja zajedničke obavijesti svim operatorima samo jednim klikom (npr. zahtjeva za slijetanje u hitnim situacijama).

U Poljskoj 96% certificiranih operatora UAS-a koristi ovu aplikaciju, prijava letova UAS-a u nekontroliranom zračnom prostoru nije obvezna, ali je dobra praksa. BVLOS operacije obavljaju se samo u izdvojenom zračnom prostoru. Korištenjem aplikacije broj registriranih letova povećao se do 10 puta, a poznato je kako učinkovit nadzor letenja bespilotnih zrakoplova povećava sigurnost. Na kraju prezentacije Korzec je istaknuo važnost suradnje ANSP-ova prilikom izrade EU regulative za letenje UAS-a.

U Hrvatskoj je trenutačno registrirano oko 650 operatora bespilotnih letjelica. Broj odobrenih letova UAV-a u kontroliranom zračnom prostoru narastao je od 7 u 2014. godini na 78 u 2016. Krajem ove godine očekuje se više od 100 odobrenih zahtjeva za letenje bespilotnih zrakoplova u kontroliranom zračnom prostoru. Sudeći prema primjeru iz Poljske, primjenom mobilne aplikacije broj prijavljenih letova UAS-a značajno bi se povećao.

Prezentaciju možete preuzeti ovdje.