HKZP na stožernoj vježbi zrakoplovne potrage i spašavanja

4. prosinca 2017.

Foto: Mario Selnik, DUZS

Djelovanje sustava zrakoplovne potrage i spašavanja u slučaju zrakoplovne nesreće bila je tema stožerne vježbe ASAR 2017-2 održane 28. i 29. studenog 2017. godine u Valbandonu.

Cilj vježbe bio je provjeriti usklađenost i spremnost reagiranja svih žurnih službi u takvim situacijama. Provjeravale su se procedure za razmjenu informacija među sudionicima u pripremi akcije, kao i procedure za upućivanje sudionika na lokaciju zrakoplovne nesreće, zatim uspostava koordinacije na mjestu katastrofe te aktivnosti potrage i spašavanja unesrećenih.

Na vježbi je sudjelovalo 50-ak predstavnika MUP-a, Oružanih snaga, Hrvatske kontrole zračne plovidbe, Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu, Međunarodne zračne luke Zagreb, Croatia Airlinesa, DHMZ-a, Ministarstva zdravstva, Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, HVZ-a, HGSS-a, Hrvatskog zavoda za toksikologiju i antidoping te DUZS-a. Cijelu vježbu pratilo je i 10-ak ocjenjivača iz Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije.