Potpisana Povelja prijateljstva projekta „Velika Gorica – grad zrakoplovstva“

5. srpnja 2016.

Grad Velika Gorica u budućnosti želi biti prepoznat kao zrakoplovno središte Hrvatske te je u cilju takvoga pozicioniranja pokrenuo projekt „Velika Gorica – Grad zrakoplovstva“. Prva aktivnost je današnje potpisivanje Povelje prijateljstva sa subjektima zrakoplovnih djelatnosti koji djeluju na području Velike Gorice.
 
Povelju su potpisali Dražen Barišić, gradonačelnik Velike Gorice, Dragan Bilać, direktor Hrvatske kontrole zračne plovidbe, David Gabelica, član Uprave Međunarodne zračne luke Zagreb, Miroslav Drljača, direktor Zračne luke Zagreb, Zlatko Širac, član Uprave Croatia Airlinesa, Marko Cvijin, direktor Trade Aira, Pavao Krpan, predsjednik Uprave Zrakoplovno-tehničkog centra, Ivan Toth, dekan Veleučilišta Velika Gorica, Vedran Šarac, ravnatelj Zrakoplovne tehničke škole Rudolfa Perešina, Milada Mesarić, direktorica Turističke zajednice Velike Gorice, Branko Obrazović, predsjednik  Aerokluba Velika Gorica, a naknadno će se potpisnicima Povelje pridružiti i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana s brigadnim generalom Miroslavom Kovačem.
 
Projekt je predstavio Juraj Odrčić ističući kako povezanost Velike Gorice sa zrakoplovstvom seže od sredine 20. stoljeća, a da Velika Gorica kao grad propulzivnog razvoja budućnost vidi u suživotu sa zrakoplovnim djelatnostima. Takva svijetla budućnost naročito se sagleda u investiciji gradnje Novog putničkog terminala Franjo Tuđman, ali i svih drugih poslovnih aktivnosti koje će nastati kao posljedica razvoja zračne luke.
 
U proteklih 20 godina postojanja Velika Gorica profilirala se kao jedan od najperspektivnijih i najbrže rastućih gradova u Hrvatskoj. Potpisivanje ove povelje dodatna je potvrda naših napora i aktivnosti u kontekstu stvaranja novih, perspektivnih i ambicioznih mogućnosti.
 
Ovaj projekt nije samo promotivan, već i značajan poduzetnički pothvat koji podrazumijeva privlačenje novih investicija, jačanje poduzetničke klime, veću konkurentnost Velike Gorice te, najznačajnije, nova radna mjesta.
 
Naš grad prva je i najznačajnija točka za sve goste koji dolaze u Hrvatsku te je time važno komunicirati Veliku Goricu kao najveće zrakoplovno središte u Hrvatskoj i šire. Drago mi je i ovom prilikom zahvaljujem svim subjektima različitih djelatnosti vezanih uz zrakoplovstvo što su prepoznali ovaj projekt i odlučili sudjelovati u njemu, rekao je gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić.
 
Grad Velika Gorica s glavnom hrvatskom zračnom lukom na svome području, civilnim i vojnim zrakoplovstvom koje djeluje na području grada, tradicijom u zrakoplovstvu, značajnim udjelom radnog stanovništva u djelatnostima zračnog prometa, efektima zračnog prometa na gospodarstvo i prihode Grada i stanovnika, obrazovnim sustavom radnog kadra za zračni promet, komercijalnim djelatnostima koje egzistiraju uz zrakoplovstvo te ukupno najvećom koncentracijom zrakoplovnih djelatnosti na području jedne jedinice lokalne samouprave, ovim će se projektom potvrditi kao zrakoplovno središte Hrvatske.

Prezentacija – Velika Gorica-grad zrakoplovstva