Novi radar Monte Kope za veću sigurnost zračnog prometa

13. srpnja 2016.
Sekundarni radar Monte Kope osigurava dvostruko pokrivanje i na malim visinama, što omogućuje bolju kvalitetu naših usluga i veću sigurnost zračnog prometa, ne samo u Istri i na Kvarneru, nego i šire, istaknuo je Dragan Bilać, direktor Hrvatske kontrole zračne plovidbe (HKZP), na samoj lokaciji radarske postaje u Banjolama. Također, naglasio je da ovaj najmoderniji radar zrači višestruko manje od propisanih limita.
 
Tom se prigodom direktor HKZP-a zahvalio Istarskoj županiji na potpori u realizaciji ovog projekta vrijednog 11 milijuna kuna, čije je puštanje u operativni rad bilo krajem svibnja ove godine, a danas je obilježeno sastankom u Županiji i potom obilaskom radara. Na oba događaja bili su prisutni Anton Kliman, ministar turizma, Valter Flego, istarski župan, Dinko Staničić, načelnik Sektora zračnog prometa u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture, predstavnici proizvođača radara iz španjoske tvrtke Indra, kao i djelatnici HKZP-a.
 
Svjesni smo našeg značaja za funkcioniranje lokalne zajednice, kao i za lokalne proračune jer sve to zajedno ima utjecaj na hrvatsko gospodarstvo, a ovaj radar je kruna našeg trogodišnjeg rada, kazao je Dragan Bilać, posebno zahvaljujući i Ministarstvu obrane koje je pružilo podršku izgradnji radara na nekadašnjoj lokaciji bivšeg vojnog radara. Govoreći o utjecaju HKZP-a na hrvatsko gospodarstvo, naglasio je da je HKZP treći izvoznik usluga u Hrvatskoj, te da većinu svojih usluga pruža inozemnim zračnim prijevoznicima.
 
Ministar turizma istaknuo je značaj sigurnosti Hrvatske kao turističke destinacije, čemu svakako pridonosi i sigurna infrastruktura. Istra je dominantno auto-destinacija, no zahvaljujući ovakvim projektima možemo primiti veći broj zrakoplova na našim zračnim lukama i time mijenjati strukturu gostiju, kazao je Anton Kliman.
 
Istarski župan zahvalio se HKZP-u na vrlo vrijednoj investiciji u radar koji će uz ostala tri u Hrvatskoj pridonijeti još većem broju gostiju u Istri, ali i većoj sigurnosti domaćih stanovnika, dodavši kako se projekt savršeno uklapa u Master plan razvoja istarskog turizma i Master plan razvoja Zračne luke Pula.