Održan Forum o fleksibilnoj uporabi zračnog prostora

17. lipnja 2016.

Forum korisnika zračnog prostora na temu Fleksibilna uporaba zračnog prostora održan je 15. lipnja 2016. na Fakultetu prometnih znanosti u organizaciji Hrvatske kontrole zračne plovidbe (HKZP).
 
Forum je održan kako bi se korisnike zračnog prostora upoznalo s konceptom Fleksibilne uporabe zračnog prostora (FUA) koji je implementiran u Republici Hrvatskoj, kao i projektima HKZP-a koji prate trenutni razvoj i buduće zahtjeve ovog koncepta.
 
U nizu prezentacija djelatnici HKZP-a i članovi Jedinice za upravljanje zračnim prostorom (Airspace Management Cell – AMC) predstavili su projekte: uspostava fleksibilnih struktura u donjem zračnom prostoru RH (PUFS), LARA alat i AMC web portal.
 
LARA alat se uvodi u operativnu uporabu ovoga ljeta, a do kraja godine i AMC web portal, za koji je HKZP upravo raspisao javni natječaj. Uvođenjem ovih dvaju ASM alata stvorit će se preduvjet za implementaciju projekta PUFS koji će omogućiti veću dostupnost zračnog prostora svim korisnicima te  povećati ukupnu sigurnost svih korisnika zračnog prostora.

Prezentacije

Postupak za rezervaciju zračnog prostora
Pregled i statistika zahtjeva
Implementacija FUA u RH
Projekt uspostave fleksibilnih struktura
LARA alat
AMC portal