Potpisan Sporazum o suradnji za Zračno pristanište Mali Lošinj

4. travnja 2019.

Sporazum o poslovno-tehničkoj suradnji kojemu je cilj unaprjeđenje operativno-tehničkih uvjeta rada Zračnog pristaništa Mali Lošinj potpisali su danas direktor Hrvatske kontrole zračne plovidbe (HKZP) Vlado Bagarić i direktor Zračnog pristaništa Mali Lošinj Alan Horvat. Potpisivanju su nazočili i gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić i predsjednik Uprave društva Jadranka d. d. Sanjin Šolić.
 
Operator lošinjskog aerodroma osmislio je i započeo projekt rekonstrukcije i dogradnje uzletno-sletne staze, manevarskih površina i nove putničke zgrade, a sastavni dio projekta bit će izgradnja infrastrukture potrebne za instalaciju radionavigacijskog uređaja VOR/DME i meteorološke opreme.
 

Slijedom niza operativnih sastanka razrađeni su operativno-tehnički zahtjevi koji će rezultirati većom raspoloživosti i kvalitetom usluga kontrole zračne plovidbe. Operator aerodroma obvezao se izraditi svu potrebnu građevinsku dokumentaciju, ishoditi potrebne dozvole i izgraditi infrastrukturu sukladno dostavljenim operativno-tehničkih zahtjevima, dok HKZP Sporazumom preuzima obvezu instalacije i održavanja zrakoplovno-tehničkih sustava.
 
Tijekom posjeta Zračnom pristaništu Mali Lošinj obišla se i Podružnica Lošinj u kojoj je smješten novoizgrađeni objekt VOR/DME. Taj je radionavigacijski uređaj u testnom radu i trenutačno se odvijaju aktivnosti potrebne za njegovo puštanje u operativni rad.
 
Uz Sporazum, HKZP samostalno ulaže i u druge sustave kojima se osigurava kontinuirani razvoj, povećava dostupnost objavljenih usluga i osigurava potpora u realizaciji tog projekta od strateškog značaja za Republiku Hrvatsku.