HKZP na skupu DroneDays

27. ožujka 2019.
U sklopu dvodnevnog skupa o bespilotnim letjelicama DroneDays, koji se po prvi put održava 26. i 27. ožujka 2019. na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER), Hrvatska kontrola zračne plovidbe na zajedničkom izložbenom štandu s prvom školom za pilote dronova DPO Crew Hrvatska i Hrvatskom gorskom službom spašavanja predstavlja jedinstvene alate za upravljanje zračnim prostorom koji se operativno koriste u Republici Hrvatskoj – AMC Portal i aplikaciju AMC Portal Mobile. 

AMC Portal je centralizirani web-alat za informiranje o trenutačnom statusu, ali i o planiranim aktivnostima u zračnom prostoru, dok njegova mobilna verzija operaterima dronova omogućuje jednostavan i brz postupak rezervacije zračnog prostora s krajnjim ciljem povećanja sigurnosti svih sudionika u zračnom prostoru.

Posjetitelji imaju priliku posjetiti predavanja brojnih stručnjaka, od akademika i znanstvenika preko industrijskih korisnika sustava bespilotnih letjelica pa sve do predstavnika zakonodavnih tijela koji će posjetiteljima približiti zakonske okvire upravljanja tim sustavima. Također u letačkoj zoni mogu sudjelovati u demonstracijama najnovijih tehnoloških dostignuća i opreme iz područja zračne robotike. 

Skup organizira FER-ov Laboratorij za robotiku i inteligentne sustave upravljanja (LARICS), a sufinanciran je sredstvima Europske komisije kroz projekt AeRoTwin.