Održan Forum o uporabi zračnog prostora

3. listopada 2023.

U sklopu provedbe godišnjeg plana konzultacija s korisnicima zračnog prostora Hrvatska kontrola zračne plovidbe održala je Forum o uporabi zračnog prostora u Republici Hrvatskoj 30. rujna 2023. na Fakultetu prometnih znanosti na Znanstveno-učilišnom kampusu Borongaj u Zagrebu.

Održali smo edukativne prezentacije iz područja sportsko-rekreativne uporabe zračnog prostora, aktivnosti sustava bespilotnih zrakoplova (UAS), sigurnosti zračnog prometa/prostora te uporabe zračnog prostora iz perspektive korisnika. Uz predavače iz HKZP-a (Toni Zlopaša, Borna Micelli i Bruno Čakarun) pridružili su nam se i Zvonimir Šestan (zrakoplovni inspektor, Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo) te Oliver Biljman (pilot paraglajdera, AK „Krila Mirne“).

Nakon toga održana je rasprava, a javnost je (uživo i putem mrežne platforme) imala mogućnost približiti nam korisničko iskustvo uporabe zračnog prostora i ukazati na otvorena pitanja s kojima se susreću u provedbi svojih aktivnosti.

Sa sudionicima Foruma provest ćemo anketu, a odgovore, prijedloge, pohvale i kritike korisnika svakako ćemo uzeti u obzir pri organizaciji sljedećeg takvog događanja. Na pitanja korisnika odgovorit ćemo naknadno.

Ovom prilikom posebno zahvaljujemo Fakultetu prometnih znanosti na pomoći u organizaciji, kao i našim kolegama na organizacijskom i stručnom angažmanu.

Prezentacije s Foruma možete pronaći ovdje:

Pravilnik o upravljanu zračnim prostorom(Zvonimir Šestan, HACZ)

UAS zemljopisna područja – operativna primjena (Toni Zlopaša, HKZP)

Operativni izazovi prilikom obrade zahtjeva za uporabu zračnog prostora (Borna Micelli, HKZP)

Trendovi sportskog letenja unutar EU (Bruno Čakarun, HKZP)

Parajedriličarstvo i zmajarstvo nad Istrom (Oliver Biljman, AK “Krila MIrne”)