Direktori SDM-a i SJU-a posjetili HKZP

8. veljače 2024.

Izvršni direktori Upravitelja uvođenja SESAR-a (SDM) Mariagrazia La Piscopia i Zajedničkog poduzeća SESAR 3 (SJU) Andreas Boschen posjetili su Hrvatsku kontrolu zračne plovidbe (HKZP) i susreli se s direktorom Marijem Kunovcem-Vargom i njegovim suradnicima. Uz iscrpnu raspravu svjedočili su primjeni inovacija istraživačkog programa na području upravljanja zračnim prometom (SESAR). HKZP je punopravni član obje organizacije SESAR-a.

„HKZP zajedno s partnerima iz Udruženja COOPANS aktivno pridonosi nastojanjima istraživanja i razvoja europske zrakoplovne zajednice kao član SESAR JU, kao i trudu SESAR DM-a u implementaciji koordinacije i sinkronizacije. Vjerujemo da će oba partnerstva SESAR-a i njihove aktivnosti donijeti dugoročna poboljšanja europskom zrakoplovstvu, uključujući veću razinu sigurnosti, veći kapacitet i bolju troškovnu učinkovitost, kao što pozitivno utječu na okoliš. HKZP sudjeluje u nekoliko SESAR-ovih projekata – EXODUS-u, ATC-TBO-u, ISLAND-u i ASM SWIM-u – kako bi ubrzao ostvarenje digitalnog europskog neba kroz istraživanje, inovacije i uvođenje, rekao je Mario Kunovec-Varga.

HKZP-ovi projekti, posebno oni povezani s CP1/AF3, pridonose značajnim uštedama za okoliš. „Jako sam zadovoljna što mogu svjedočiti posvećenosti HKZP-a i COOPANS-a u realizaciji Prvog zajedničkog projekta. Posjet kontrolnom tornju i Centru oblasne kontrole Zagreb pokazuju već uspostavljenu modernizaciju sustava za upravljanje zračnim prometom“, rekla je Mariagrazia La Piscopia.

Vezano uz aktivnosti SESAR JU-a, HKZP jako doprinosi aktivnostima upravljanja programom, kao i u nekoliko inovacijskih projekata SESAR-a. Andreas Boschen je istaknuo da je „primjena SESAR-ovih rješenja dokaz HKZP-ove posvećenosti europskoj zajednici upravljanja zračnim prometom kako bi zajedno omogućili pametnije i održivije zrakoplovstvo“.