Kompatibilnost AMC Portala sa sustavom za detekciju dronova EnforceAir – ostvarena funkcija mrežne identifikacije

AMC Portal
13. rujna 2021.
AMC Portal

Jedan od zahtjeva za pružanje U-SPACE usluga sukladno EU regulativi iz tog područja jest i usluga mrežne identifikacije koja podrazumijeva prikaz pozicije dronova u stvarnom vremenu uz druge podatke poput visine, smjera leta i podataka o samom dronu.

Hrvatska kontrola zračne plovidbe stoga je zajedno s tvrtkom D-FEND solutions dogovorila integraciju sustava AMC Portal i EnforceAir kako bi se kroz dokaz njihove kompatibilnosti stvorilo jedinstveno rješenje prihvatljivo pružatelju usluga u zračnoj plovidbi i za pružanje usluga upravljanja prometom sustava bespilotnih zrakoplova (UTM) u neposrednoj blizini aerodroma.

Sustav AMC Portal u sebi ima integrirane usluge i funkcije za odobravanje letačkih aktivnosti dronova i upravljanje njima, a integracijom sa sustavom EnforceAir omogućen je i prijem slike leta drona u stvarnom vremenu. Time se sigurnost izvođenja letačkih operacija dronovima u području aerodroma podiže na još višu razinu jer nadležna kontrola zračnog prometa putem AMC Portala, koji je u operativnoj primjeni u Republici Hrvatskoj od 2017., u svakom trenutku vidi nalazi li se dron unutar odobrenog područja letenja (lateralno i visinski) te lete li u blizini aerodroma dronovi koji nisu prijavili let i dobili odobrenje za letenje od nadležne kontrole zračnog prometa.

Prikazani su proces koordinacije putem AMC Portala između nadležne kontrole zračnog prometa i samog korisnika u stvarnom vremenu, odobrenje leta drona, procedura vezana uz zahtjev za hitan prestanak aktivnosti, prikaz pozicije i putanje drona unutar odobrenog područja kao i postupci u slučaju napuštanja odobrenog prostora za let i neodobreni letovi drona.

Dron

Integracijom dvaju sustava moguće je iskoristiti i funkcionalnosti sustava EnforceAir za djelovanje protiv neovlaštenog letenja dronova njihovim preuzimanjem ili onemogućavanje leta unutar unaprijed određenog područja definiranog u sustavu AMC Portal, čime je riješeno i pitanje ilegalnih letova dronova u području aerodroma.

Demonstracija integriranog rješenja provedena je uspješno u stvarnim uvjetima na Zračnoj luci Split 16. kolovoza 2021. tijekom pojačanog komercijalnog putničkog prometa pred predstavnicima pružatelja usluga i agencija za civilno zrakoplovstvo iz osam zemalja, kao i nacionalnim predstavnicima MUP-a, HACZ-a, zračnih luka, vatrogastva, HGSS-a i drugih. Nazočni su iskazali velik interes za prezentirano rješenje i zadovoljstvo viđenim mogućnostima pružanja UTM-a u području aerodroma iz područja sigurnosti i zaštite.

Time je dokazana kompatibilnost AMC Portala kroz koji se odobrava letenje dronova u Republici Hrvatskoj sa sustavom za detekciju, identifikaciju i zaštitu od neovlaštenih letova dronova EnforceAir.