HKZP na skupu DroneDays 2021

5. listopada 2021.

Kako legalno obavljati letačke operacije sustavima bespilotnih zrakoplova (UAS) u Hrvatskoj u skladu s ograničenjima i zahtjevima europskih propisa pitanje je koje je najviše zanimalo posjetitelje DroneDaysa, dvodnevnog skupa o bespilotnim letjelicama koji je 4. i 5. listopada 2021. održan u Biogradu na Moru.

Sve pojedinosti o letenju UAS-a mogli su saznati na štandu Hrvatske kontrole zračne plovidbe koja je generalni pokrovitelj skupa. Prvog dana manifestacije o toj temi predavanje je održao Toni Zlopaša, voditelj Civilnog ovlaštenog subjekta (CIV AA) u HKZP-u, a sudionike je upoznao i sa sustavima za upravljanje zračnim prostorom AMC Portal i njegovom mobilnom inačicom AMC Portal Mobile.

AMC Portal centralizirani je web-alat za informiranje o trenutačnom statusu, ali i o planiranim aktivnostima u zračnom prostoru, dok njegova mobilna verzija operaterima UAS-a omogućuje jednostavan i brz postupak rezervacije zračnog prostora s krajnjim ciljem povećanja sigurnosti svih sudionika u zračnom prostoru.

Ovogodišnji program uključivao je pozvana predavanja i sajam poduzeća, a fokusirao se na primjene bespilotnih letjelica i industrije krajnjih korisnika. DroneDays je mjesto susreta operatora i korisnika iz zajednica industrije, visokog obrazovanja, krajnjih korisnika i regulatornih tijela. Skup organizira FER-ov Laboratorij za robotiku i inteligentne sustave upravljanja (LARICS), a sufinanciran je sredstvima Europske komisije kroz projekt AeRoTwin.