Izaslanstvo HGK posjetilo HKZP

15. ožujka 2016.

Izaslanstvo Hrvatske gospodarske komore – potpredsjednica Mirjana čagalj, predsjednik Komore Zagreb Zlatan Fröhlich i voditeljica Odjela za odnose s javnošću Martina Sokač Saraga – posjetilo je danas Hrvatsku kontrolu zračne plovidbe (HKZP), te čestitalo na drugoj po redu „Zlatnoj kuni“, kao i na nagradi Jedinstveno europsko nebo koju je prošli tjedan Europska komisija dodijelila udruženju COOPANS, čiji je član i HKZP.
 
Direktor HKZP-a Dragan Bilać predstavio im je način rada i aktivnosti tvrtke s naglaskom na sudjelovanje u Upravitelju uvođenja SESAR-a (SESAR Deployment Manager-SDM) u kojem ćemo, kako je istakuo, imati priliku aktivno sudjelovati u razvoju upravljanja zračnim prometom (ATM) u Europi u sljedećem dugoročnom razdoblju, a pritom imati dostupna sredstva iz EU fondova. SDM je tijelo koje je Europska komisija zadužila da nove tehnologije i rješenja koji su već ispitani i potvrđeni u fazi istraživanja i razvoja uvedu u svakodnevne operacije.
 
Također, direktor Bilać je predstavnike HGK izvjestio da je ovih dana HKZP kao dio COOPANS-a primljen i u SESAR Joint Undertaking, javno-privatno partnerstvo osnovano s ciljem upravljanja razvojnom fazom SESAR-a (Projekta istraživanja i razvoja u području upravljanja zračnim prometom Jedinstvenog europskog neba).
 
U okviru posjete HKZP-u predstavnici HGK obišli su Centar oblasne kontrole zračnog prometa i simulator koji se koristi za  školovanje kontrolora zračnog prometa.