HKZP na DRONEfestu

30. ožujka 2016.
Hrvatska kontrola zračne plovidbe radi projekt AMC portala koji će korisnicima omogućiti uvid u rezervacije zračnog prostora u realnom vremenu i projekt uspostave modularnih fleksibilnih struktura u donjem zračnom prostoru RH, rekao je Marinko Keser na  DRONEfestu, prvoj regionalnoj konferenciji o bespilotnim letjelicama održanoj danas u organizaciji tvrtke IN2.
 
Blok o regulativi privukao je najveću pozornost sudionika koji su mogli čuti o aktivnostima koje se poduzimaju u cilju smanjenja vjerojatnosti da dođe do incidenata i nesreća, kao što je pad bespilotne letjelice na ljude ili imovinu i sudar sa zrakoplovom, nedopuštenog snimanja i sličnih događaja. Na navedenom bloku su još sudjelovali i predstavnici Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo (HACZ), Državne geodetske uprave (DGU) i Pravnog fakulteta.


 
Marinko Keser je istaknuo kako ljeti u hrvatskom zračnom prostoru ima od 2500 do 2700 komercijalnih zrakoplova, a da nadzor nad operacijama bespilotnih sustava dodatno povećava i usložnjava rad službi. Iako je za sada relativno malo povreda prostora, bilježi se trend povećanja i to kod amatera koji nisu dovoljno educirani, naglasio je i objasnio proceduru izdavanja suglasnosti HKZP-a korisnicima bespilotnih letjelica za korištenje zračnog prostora u kojem je obvezna njihova koordinacija s nadležnom kontrolom zračnog prometa.
 
Konferencija je okupila oko 300 profesionalaca, pojedinaca, akademsku zajednicu i tvrtke koje aktivno sudjeluju u promicanju i izgradnji ove brzorastuće industrije, a fokus je bio pokazati trenutno stanje industrije bespilotnih letjelica, te približiti široj javnosti sve aspekte njihove komercijalne upotrebe u poslovanju.
 
Osim predavanja i panela, sudionici su mogli pohađati i radionice o snimanju dronom i izradi vlastitog drona, a u sklopu konferencije održana su i posebna događanja te dječja radionica.