2. Frequentisova konferencija o iskustvima ATM korisnika održana u Dubrovniku

29. travnja 2016.

Druga Frequentisova konferencija o iskustvima ATM korisnika održana je od 24.-27. travnja 2016. u Dubrovniku. Ovaj skup, kojem je domaćin bila Hrvatska kontrola zračne plovidbe, okupio je oko 80 predstavnika iz 25 pružatelja usluga u zračnoj plovidbi.

Stručnjaci iz područja upravljanja zračnim prometom (ATM) podijelili su iskustva i stavove o unapređenju vrijednosti opreme i daljnjem poboljšanju performansi, operativne učinkovitosti i ukupne vrijednosti vlasništva u kontroli zračnog prometa. 

Naglasak programa trodnevne konferencije bio je na trenutnim izazovima u brzom današnjem i budućem razvoju ATM industrije. Konferencija je utvrdila i raspravljala o područjima aktivnosti cjelokupne industrije, potičući pružatelje usluga u zračnoj plovidbi na razmjenu najbolje prakse između ATM korisnika koji su dali povjerenje Frequentisovim proizvodima i uslugama.

Direktor HKZP-a Dragan Bilać rekao je da ovakve konferencije pružaju najbolje mogućnosti za razmjenu iskustava svih zainteresiranih subjekata kako bi se postigla održiva, učinkovita i rastuća djelatnost upravljanja zračnim prometom. Najvažnije je čuti što sudionici kažu o izazovima pred nama, o suočavanju s njima i kako ćemo postići naše zajedničke ciljeve: smanjenje troškova, poboljšanje učinkovitosti, veći kapacitet i čišći okoliš.

Prema motu konferencije „Letjeti u nemirnim vremenima“, tema govora, prezentacija i panel rasprava na najvišoj razini bila je ATM izazovi 2020, s naglaskom na učinkovitoj borbi s prijetnjama kibernetičkoj sigurnosti.

Hannu Juurakko, Frequentisov potpredsjednik za civilni ATM, napomenuo je: „Prema  reakcijama sudionika, konferencija je jedinstvena prilika našim korisnicima za međusobnu razmjenu mišljenja. Zahvaljujemo europskim pružateljima usluga u zračnoj plovidbi, a posebno HKZP-u, koji je omogućio održavanje ovog velikog skupa“.

U glasovanju uživo kojim je zaključena konferencija, svi sudionici su se izjasnili kako bi se željeli pridružiti i idućoj konferenciji, a poljski pružatelj usluga PANSA već je ponudio domaćinstvo u listopadu 2017. u Krakowu.