HKZP kao dio COOPANS-a primljen u SESAR JU

9. ožujka 2016.

Nakon što je Europska komisija u utorak, 8. ožujka Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe (HKZP) i partnerima iz COOPANS-a uručila nagradu Jedinstveno europsko nebo, stigla je i vijest o prijemu COOPANS-a u članstvo u SESAR Joint Undertaking (SJU).
 
članice COOPANS-a su pružatelji usluga u zračnoj plovidbi iz Austrije (Austro Control), Danske (Naviair), Hrvatske (Hrvatska kontrola zračne plovidbe), Irske (IAA) i Švedske (LFV) koji imaju harmoniziran ATM sustav, te ga u skladu s tehnološkim napretkom stalno nadograđuju do dva puta godišnje i time značajno smanjuju troškove. Naime, s tvrtkom Thales kao odabranim proizvođačem, članice COOPANS-a su implementirale isti softver u centrima oblasne kontrole u svih pet zemalja.
 
SESAR Joint Undertaking (SJU) je javno-privatno partnerstvo koje su  2007. osnovali Europska unija i Eurocontrol s ciljem upravljanja razvojnom fazom SESAR-a (Projekta istraživanja i razvoja u području upravljanja zračnim prometom Jedinstvenog europskog neba – Single European Sky Air Traffic Management Research and Development) i provedbom Glavnog europskog plana upravljanja zračnim prometom (ATM Master Plan).
 
SESAR je tehnološki dio inicijative Jedinstveno europsko nebo, a nakon prve faze istraživanja i razvoja koja traje od 2009. do 2016., Europska komisija odlučila je pokrenuti drugu fazu pod imenom SESAR 2020 koja će trajati od 2017. do 2021. te produljiti rad SJU-a do 2024.
 
Širenje članstva u SJU pokazuje rast opredjeljenja sudionika u europskom upravljanju zračnim prometom ka konceptu modernizacije. U narednim tjednima predstavnici novih članova pristupit će ugovoru o članstvu i završiti proces pristupanja koji je započeo u srpnju 2014. Ukupno 19 članova izabrano je kako bi sudjelovali u programu SESAR 2020. Dosadašnjim članovima SJU-a, poput Airbusa, Thalesa, Frequentisa, potom pružatelja usluga u zračnoj plovidbi iz Njemačke, Francuske, Španjolske, Velike Britanije i Italije, i drugih, pridružilo se pet novih članova, a među njima i COOPANS, u kojem je i HKZP.
 
U SESAR-u 2020 radit će se na boljoj integraciji aerodroma u upravljanju zračnim prometom, na razvoju dodatnih usluga u zračnom prometu i upravljanju cijelom europskom mrežom, te omogućavanju potrebne infrastrukture, rezultati ovog programa istraživanja i razvoja bi trebali potaknuti nove industrijske aktivnosti. Cijeli ovaj program sufinancirat će Europska komisija s oko 580 milijuna eura iz Okvirnog programa EU za istraživanja i inovacije Obzor 2020
 
Zahvaljujući SESAR-u razvijamo i uvodimo najmoderije postupke i tehnologije za europsko i globalno zrakoplovstvo. Svima je poznato da je vrhunski sustav za upravljanje zračnim prometom ključan za postizanje Jedinstvenog europskog neba i SESAR-ovi projekti su ključni za postizanje tog cilja. Siguran sam da će s novim partnerima SESAR 2020 imati bolje rezultate i voditi naprijed naš ambiciozni program“, rekao je Henrik Hololei, generalni direktor Opće uprave za mobilnost i promet Europske komisije i predsjedavajući Odbora SJU-a.
 
članstvo u SESAR JU i sudjelovanje u programu SESAR 2020 jedan je od ključnih elemenata naše suradnje s COOPANS partnerima, kao i jedna od strateških odrednica poslovanja u cilju aktivnog sudjelovanja HKZP-a u međunarodnim procesima i razvoju novih tehnologija. COOPANS je u Europskoj uniji prepoznat kao najbolji primjer suradnje pružatelja usluga u zračnoj plovidbi, koja vodi prema realizaciji ciljeva inicijative Jedinstveno europsko nebo. članice COOPANS-a već danas surađuju na nekoliko područja, a zajedničkim radom u SESAR-u 2020 dugoročno dodatno jačaju  svoju suradnju“, istaknuo  je Dragan Bilać, direktor Hrvatske kontrole zračne plovidbe.