COOPANS dobio nagradu Jedinstveno europsko nebo 2016

8. ožujka 2016.

COOPANS udruženje, kao vodeći primjer industrijskog partnerstva u Europi i suradnje između pet pružatelja usluga u zračnoj plovidbi, među kojima je i Hrvatska kontrola zračne plovidbe (HKZP), dobio je nagradu Jedinstveno europsko nebo 2016 koju Europska komisija od ove godine dodjeljuje za uspješnu implementaciju Jedinstvenog europskog neba.
 
Nagrada je uručena danas poslijepodne na Svjetskom kongresu industrije upravljanja zračnim prometom (World Air Traffic Management Congress) koji se od 8. – 10. ožujka 2016. održava u Madridu, a na kojem se COOPANS prvi puta predstavlja kao izlagač na vlastitom štandu. Za ovo priznanje pobjednici su izabrani između 22 prijave koje su obuhvatile 65 privatnih i javnih zrakoplovnih organizacija iz 27 država.
 
„Ova nagrada je veliko priznanje rezultatu koji smo postigli s našim partnerima, a to je potpuno harmoniziran sustav za upravljanje zračnim prometom (ATM sustav) u 5 zemalja, što je jedinstven slučaj u Europi“, istaknuo je Dragan Bilać, direktor HKZP-a dodajući kako se radi o jednom od najmodernijih i najsigurnijih sustava koji HKZP-u osigurava konkurentnost na europskom tržištu usluga u zračnoj plovidbi.  
 
članice COOPANS-a su pružatelji usluga u zračnoj plovidbi iz Austrije (Austro Control), Danske (Naviair), Hrvatske (Hrvatska kontrola zračne plovidbe), Irske (IAA) i Švedske (LFV) koji  imaju harmoniziran ATM sustav, te ga u skladu s tehnološkim napretkom stalno nadograđuju do dva puta godišnje i time značajno smanjuju troškove. Naime, s tvrtkom Thales kao odabranim proizvođačem članice COOPANS-a su implementirale isti softver u 7 centara oblasne kontrole (Zagreb, Beč, Kopenhagen, Stockholm, Malmö, Dublin i Shannon). 
 
COOPANS zrakoplovnim kompanijama istovremeno omogućuje niže troškove i potpunu usklađenost s provedbenim pravilima i međunarodnim standardima, te time jamči sigurnost, troškovnu učinkovitost i ekološki prihvatljivo upravljanje zračnim prometom.
 
Uspostava Jedinstvenog europskog neba jedan je od prioriteta nove Zrakoplovne strategije za Europu i doprinijet će pririoritetima Europske komisije: novim radnim mjestima i gospodarskom rastu, unutarnjem tržištu, energetskoj uniji i globalnoj konkurentnosti.

COOPANS – Effective harmonisation of ATM systems across Europe