HKZP u zajednici s COOPANS partnerima na Svjetskom ATM kongresu u Madridu

4. ožujka 2016.

COOPANS suradnja, kao vodeći primjer industrijskog partnerstva u Europi i suradnje između pet pružatelja usluga u zračnoj plovidbi, među kojima je i HKZP, predstavit će se po prvi put kao izlagač na Svjetskom kongresu industrije upravljanja zračnim prometom (World Air Traffic Management Congress) od 8.–10. ožujka 2016. u Madridu.
 
Osim što prvi puta ima vlastiti štand u Madridu, na kojem će biti smješten i simulator s prikazom operativnog sustava, COOPANS je ove godine nominiran za dvije najprestižnije nagrade u ovoj vrsti djelatnosti, i to na svjetskoj i europskoj razini.
 
Kao harmoniziran ATM sustav COOPANS je nominiran za nagradu „IHS Jane’s Air Traffic Control Award 2016“ koju dodjeljuje časopis IHS Jane's u suradnji s Međunarodnom organizacijom civilnih pružatelja usluga u zračnoj plovidbi (CANSO). Također, COOPANS je nominiran i za nagradu Jedinstveno europsko nebo (Single European Sky Award) koju ove godine po prvi puta dodjeljuje Europska komisija najboljim primjerima uspješne implementacije Jedinstvenog europskog neba.
 
članice COOPANS-a su pružatelji usluga u zračnoj plovidbi iz Austrije (Austro Control), Danske (Naviair), Hrvatske (Hrvatska kontrola zračne plovidbe), Irske (IAA) i Švedske (LFV) koji  su implementirali jedinstven sustav za upravljanje zračnim prometom (ATM sustav), te ga u skladu s tehnološkim napretkom stalno nadograđuju do dva puta godišnje i time značajno smanjuju troškove.
 
COOPANS ispunjava cilj Europske unije o harmonizaciji ATM sustava u Europi. Naime, s tvrtkom Thales kao odabranim proizvođačem članice COOPANS-a su implementirale isti softver u 7 centara oblasne kontrole (Zagreb, Beč, Kopenhagen, Stockholm, Malmö, Dublin i Shannon), pa COOPANS  partneri danas rade na jedinstvenom ATM sustavu, što je jedini slučaj u Europi. 
 
COOPANS zrakoplovnim kompanijama istovremeno omogućuje niže troškove i potpunu usklađenost s provedbenim pravilima i međunarodnim standardima, te time jamči sigurnost, troškovnu učinkovitost i ekološki prihvatljivo upravljanje zračnim prometom.
 
 
COOPANS i HKZP
Hrvatska kontrola zračne plovidbe (HKZP) uspješno je 13. veljače 2014. uvela u operativni rad sustav za upravljanje zračnim prometom temeljen na najnovijoj verziji COOPANS softvera, čime je Hrvatska dobila jedan od najmodernijih i najsigurnijih sustava za upravljanje zračnim prometom u Europi.
 
Riječ je o projektu vrijednom oko 30 milijuna eura kojeg HKZP najvećim dijelom financira zajmom Europske banke za obnovu i razvoj. Ovim projektom osigurana je stalna usklađenost s EU standardima, ali i konkurentnost HKZP-a na europskom tržištu usluga u zračnoj plovidbi. Prelaskom na COOPANS omogućeni su kvalitetniji alati za rad kontrolora zračnog prometa i veća sigurnost zračnog prometa.