COOPANS predstavljen povjerenici Bulc i EP-u

23. veljače 2016.

Konferencija o modernizaciji upravljanja zračnim prometom održana je 23. veljače 2016. u Europskom parlamentu, a na njoj su sudjelovali i predstavnici HKZP-a. Konferencija je održana u suorganizaciji Međunarodne organizacija civilnih pružatelja usluga u zračnoj plovidbi (CANSO), a na skupu je predstavljena i COOPANS suradnja kao odličan primjer dugoročnog partnerstva.
 
Dan kasnije povjerenica Europske komisije za promet Violeta Bulc održala je u Bruxellesu sastanak s predstavnicima Odbora direktora CANSO Europa (EC3). Sastanak je bio prilika za prezentiranje aktivnosti i razmjenu mišljenja o aktualnim temama iz područja pružanja usluga u zračnoj plovidbi u Europi, uključujući informaciju u statusu SES 2+ i nove Zrakoplovne strategije kao inicijative kojom se želi potaknuti europsko gospodarstvo, jačati njegov industrijski temelj te pridonijeti globalnom vodstvu EU-a.
 
Između ostalog, povjerenica je pohvalila i pokazala dodatan interes za COOPANS suradnju pet pružatelja usluga koji kroz harmonizaciju nadogradnji i zajedničko investiranje implementiraju jedinstven sustav za upravljanje zračnim prometom koji omogućuje harmonizaciju operativnih, tehničkih i tehnoloških rješenja i procedura, smanjenje troškova kroz cijeli životni ciklus od specifikacije nadogradnji do održavanja te usklađivanje s europskim standardima, a posebice ciljevima Jedinstvenog europskog neba. Isto tako, kao pozitivan primjer istaknute su aktivnosti Zajedničkog poduzeća SESAR i Upravitelja uvođenja SESAR-a.
 
S obzirom na brojne izazove s kojima se suočava europsko zrakoplovstvo, a posebno europski  pružatelji usluga u zračnoj plovidbi, zaključno je izraženo zadovoljstvo i potreba za ponovnim organiziranjem aktivnog i sveobuhvatnog dijaloga s ciljem koordiniranog utjecaja na razvoj politika i inicijativa u području pružanja usluga u zračnoj plovidbi u Europi.