Hrvatska kontrola zračne plovidbe odmah je inicirala potragu i spašavanje zrakoplova

Centar oblasne kontrole Zagreb
30. svibnja 2022.
Centar oblasne kontrole Zagreb

Hrvatska kontrola zračne plovidbe zaprimila je jučer, 29. svibnja 2022., u 11:24 sati prijavu stanja uzbune (MAYDAY) od pilota zrakoplova Cessna 182 registarskih oznaka DEGLF na letu iz Splita za Laichingen (Njemačka), neposredno nakon čega je izgubljen radarski kontakt i radiokomunikacija sa zrakoplovom. 

Zadnja poznata lokacija zrakoplova bila je kod Rakovice na Kordunu.

Sukladno propisanoj proceduri definiranoj Uredbom o uvjetima i načinu obavljanja potrage i spašavanja zrakoplova, Hrvatska kontrola zračne plovidbe obavijestila je Operativni centar civilne zaštite i time inicirala postupak potrage i spašavanja.

Zrakoplov je od toranjske kontrole zračnog prometa Split dobio odobrenje za polijetanje u 10:37 sati sa Zračne luke Split, sukladno predanom planu leta po traženim vizualnim pravilima letenja.

Nakon potrage danas je iza 12 sati nađen pali zrakoplov i potvrđeno je da nema preživjelih te ovim putem izražavamo sućut obitelji i prijateljima poginulih.

Prema propisima zrakoplovnu istragu obavlja Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu, a HKZP će joj dostaviti operativne podatke o letu (tonski zapis razgovora pilota s nadležnom kontrolom zračnog prometa, radarski zapis leta zrakoplova), kao i sve ostale relevantne podatke.