HKZP kao primjer dobre prakse korištenja EU fondova

3. lipnja 2016.

Predstavnici Hrvatske kontrole zračne plovidbe (HKZP) sudjelovali su na 1. konferenciji o upravljanju Instrumentom za povezivanje Europe (CEF) s naglaskom na implementaciji projekata, koja je 2. lipnja 2016. održana u Splitu u organizaciji Europske komisije i Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.
 
Na poziv resornog ministarstva HKZP je, kao primjer uspješne projektne prijave na CEF i napredak u implementaciji projekata, na konferenciji predstavio dva projekta – studije, i to iz prvog poziva CEF 2014 te najavio projekte iz drugog poziva CEF 2015.
 
U prvom pozivu HKZP-u je iz Europskog fonda CEF odobreno sufinanciranje za dva projekta, koja su ujedno i glavne strateške odrednice HKZP-a, CEF 2014 FAB FRA i CEF 2014 COOPANS, u ukupnom iznosu od 4,1 milijuna EUR. HKZP je aplicirao i na drugi poziv CEF 2015 i to s 11 projekata u ukupnom iznosu od 20,1 milijuna EUR.
 
Zajedno s pružateljima usluga u zračnoj plovidbi država članica FAB CE-a (Češka, Slovačka, Austrija Mađarska, Slovenija, Bosna i Hercegovina) podnesen je i odobren zajednički prijedlog projekta CEF 2014 FAB FRA koji obuhvaća izradu tehničke studije provedivosti razvoja i validacije zračnog prostora slobodnih ruta (Free Route Airspace – FRA) u zračnom prostoru FAB CE-a. 
 
HKZP je zajedno s COOPANS partnerima (iz Austrije Irske, Danske, Švedske) podnio zajednički prijedlog projekta CEF 2014 COOPANS za harmonizaciju i nadogradnju zajedničkog sustava za upravljanje zračnim prometom, čije je sufinanciranje također odobreno. Projekt predviđa 4 funkcionalne nadogradnje i jednu studiju izvedivosti operativnog ATM sustava COOPANS-a. 
 
Skup je okupio sudionike koji su uključeni u upravljanje CEF projektima, kao što su trenutni i potencijalni korisnici, predstavnici  Glavne uprave za mobilnost i promet  Europske komisije (DG MOVE), Izvršne agencije za inovacije i mreže (INEA), Zajedničke pomoći za potporu projektima u europskim regijama (JASPERS), ministarstava zemalja članica koji upravljaju CEF-om,  kako bi raspravili o pitanjima implementacije CEF projekata, uspješnoj realizaciji te praćenju projekata.
 
Ovo je prva od tri konferencije koje se planiraju održati u ovoj godini. Prva konferencija je imala naglasak na implementaciji CEF projekata, dok će druga imati naglasak na financiranju CEF projekata. Treća će biti spojena s info danima za 3. CEF poziv za dostavu prijedloga te će biti usmjerena na prijavu projekata.