Europarlamentarci posjetili HKZP

4. studenoga 2015.
U okviru trodnevnog posjeta Republici Hrvatskoj izaslanstvo Odbora za promet i turizam Europskog parlamenta posjetilo je 3. 11. Hrvatsku kontrolu zračne plovidbe.
 
Izaslanstvo je predvodio predsjednik Odbora Michael Cramer iz Njemačke, a nazočni su bili i Deirdre Clune iz Irske, Dominique Riquet iz Francuske, Karima Deli iz Francuske i Davor Škrlec iz Hrvatske.
 
Direktor Dragan Bilać predstavio im je COOPANS sustav, simulator i ostale aktivnosti koje HKZP provodi na razini EU-a. Posebno ih je zanimala provedba suradnje u sklopu Funkcionalnog zračnog prostora središnje Europe (FAB CE) i suradnja  pružatelja usluga u zračnoj plovidbi iz Austrije, Hrvatske, Švedske, Danske i Irske kroz COOPANS partnerstvo s obzirom da ti pružatelji usluga većinom nemaju geografsku blizinu.
 
COOPANS je odličan primjer dugoročnog partnerstva u kojem 5 pružatelja usluga jedini u Europi imaju potpuno harmoniziran sustav za upravljanje zračnim prometom, koji je jedan od najmodernijih i najsigurnijih, čime su ispunili preduvjete za ostvarenje ciljeva Jedinstvenog europskog neba, istaknuo je direktor HKZP-a. To je potvrdila i podržala zastupnica Deirdre Clune iz Irske koja je kroz kontakte s irskim pružateljem usluga IAA već od prije upoznata s aktivnostima COOPANS-a.
 
Nakon prezentacije, izaslanstvo EP-a obišlo je prostorije simulatora koji je identičan operativnom sustavu, a potom i Centar oblasne kontrole zračnog prometa, te su izrazili zadovoljstvo što su iz  prve ruke mogli vidjeti najmoderniju opremu za upravljanje zračnim prometom kao i rad HKZP-ovih kontrolora.
 
U sklopu svojih redovnih aktivnosti zastupnici i predstavnici nekoliko političkih grupacija prilikom posjete pojedinim državama članicama koriste priliku upoznati trenutne izazove i aktualne projekte koji doprinose većoj teritorijalnoj koheziji, ispunjavanju europskih strategija i ciljeva, a time i ravnomjernom razvoju svih europskih regija.
 
Odbor za transport i turizam nadležan je za razvoj zajedničke politike za željeznički, cestovni, unutarnji vodni, pomorski i zračni promet, pri čemu iskazani interes za posjet Hrvatskoj uključuje projekte navedenih sektora.