AMC Portal kao vrijedan alat u potresima

AMC u COK-u Zagreb
21. siječnja 2021.
AMC u COK-u Zagreb

Uspješno obavljen posao kontrole zračnog prostora i omogućavanja svim korisnicima pružanje njihovih usluga nakon razornog potresa, koji je 29. prosinca pogodio Sisačko-moslavačku županiju, omogućen je zahvaljujući AMC Portalu i pripadajućoj mobilnoj aplikaciji.

AMC Portal time se još jednom pokazao kao vrijedan alat za upravljanje zračnim prostorom koji je posebno izrađen za bespilotne zrakoplove, a sa svim operaterima bespilotnih letjelica i pilotima izravno je komunicirala Jedinica za upravljanje zračnim prostorom (AMC) i koordinirala ih.

Razoran potres magnitude 6,2 prema Richteru značajno se osjetio na infrastrukturi Hrvatske kontrole zračne plovidbe s obzirom na to da je Centar oblasne kontrole zračnog prometa, u kojem su AMC i Jedinica prilazne i aerodromske kontrole Zagreb/Lučko, udaljen svega 40 km od epicentra potresa.

Neposredno nakon potresa provjereno je jesu li građevine i sustavi pretrpjeli strukturna oštećenja te je utvrđeno da nema potrebe za evakuacijom operativnog osoblja, a pružanje usluga nastavilo se za sve zrakoplove u zraku, uz manja kašnjenja koja su nastala uslijed trosatnog statičkog pregleda kontrolnog tornja Zagreb.

U međuvremenu su oko 15 sati Ravnateljstvo civilne zaštite i Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) zatražili zaštićeno područje u zračnom prostoru iznad područja zahvaćenog potresom. AMC je žurnim službama to osigurao u roku od 15 minuta od zaprimanja zahtjeva, što je omogućilo uporabu bespilotnih letjelica za bolji pregled pogođenog područja i pomoć zemaljskim postrojbama pri spašavanju stanovništva.

Civilna zaštita zatražila je evakuaciju težih pacijenata iz razrušene sisačke bolnice, pri čemu su korišteni helikopteri Ministarstva obrane (MORH). AMC je upravljao zračnim prostorom putem AMC Portala i zrakoplovima s posadom omogućio obavljanje njihova posla na najbrži i najsigurniji način kontrolirajući sve operacije bespilotnih zrakoplova.

Zračnim prostorom letjeli su brojni bespilotni zrakoplovi državnih službi (civilna zaštita/vatrogasci, HGSS, policija, carina, MORH), a pristigao je i velik broj zahtjeva za zračnim prostorom od medija. AMC je putem AMC Portala uspostavio zonu zabrane letenja svima osim letovima za potrebe žurnih službi, čime je omogućeno njihovo nesmetano djelovanje na širem području katastrofe, a mediji i zainteresirane treće strane snimke su potom dobili od žurnih službi kako bi im se omogućio nesmetan rad.

Isto tako, među žurnim službama uspostavljena je koordinacija u stvarnom vremenu kako bi se uskladile i osigurale operacije bespilotnih zrakoplova i spasilačkih i evakuacijskih letova helikoptera na tom području. MORH je upravljao bespilotnom letjelicom srednje visine i duge izdržljivosti kojom je nadgledao šire područje na većoj visini, a na manjim su visinama istodobno letjeli helikopteri i manje bespilotne letjelice.

Također, AMC Portal korišten je i nakon potresa u Zagrebu u ožujku 2020. s istom učinkovitošću kojom se svakodnevno koristi u hrvatskom zračnom prostoru.